Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прем’єр був переконливим

Рада провалила голосування за скасування «карантину вихідного дня»
17 листопада, 19:12

Прем’єр-міністр Денис ШМИГАЛЬ 17 листопада виступив у Верховній Раді. Як відомо, заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк на засіданні Погоджувальної ради 16 листопада запропонувала запросити на пленарне засідання парламенту очільника уряду та весь склад Кабміну для звіту про план виходу з карантину та протидії поширенню коронавірусу. Весь кабмін не прийшов, тим більше, що частина міністрів досі хворіють Covid-19 — віцепрем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, міністр охорони здоров’я Максим Степанов, міністр охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський. Учора стало выдомо, що видужав — міністр фінансів Сергій Марченко. Тож звітував Шмигаль сам.

«Якщо карантин вихідного дня не буде забезпечувати необхідне зменшення кількості соціальних контактів, то за даними аналітиків РНБО, позначку у 20 тис. захворівших щодня ми зможемо перетнути вже за три тижні», — сказав Шмигаль.

Він зазначив, що останнім часом чує багато критики щодо рішення про запровадження карантину вихідного дня. І про те, що ніби КМУ вважає, що вірус розповсюджується тільки на вихідних, але такий крок — не ноу-хау України, його запроваджували у Туреччині та Ізраїль.

«Є ґрунтовне дослідження на основі аналізу більш ніж 200 тисяч випадків зараження. Тобто, вчені вивчили ніж 200 тисяч випадків епідрозслідувань та встановили, що особистий контакт у закритих приміщеннях пов’язаний із найвищим ризиком передачі інфекції», — сказав Шмигаль.

Прем’єр-міністр наголосив, що медична система справляється при добовій захворюваності у 12 тисяч осіб. Але необхідно вийти на своєрідне плато і стримати стрімке розповсюдження хвороби. І саме карантин вихідного дня є кроком для досягнення такої мети.

«Сьогодні медична система справляється з цією кількість хворих. Але кількість лікарів у нас обмежена, і можливості лікарів — фізичні можливості людей — обмежені. Кількість ліжок ми збільшуємо, підводимо кисень, але може настати момент, коли лікарі будуть стояти перед складними питаннями вибору — чиє життя рятувати. І у зв’язку з цим нам необхідно зробити кроки, які дозволять досягнути плато», — зазначив Шмигаль.

Виступ прем’єра переконав нардепів Верховна Рада провалила голосування постанови за скасування «карантину вихідного дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати