Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Проблемним» банкам шукають нові форми життя

«Форум» рятуватиме НБУ разом із власником, а Брокбізнесбанком цікавляться... росіяни
02 квітня, 10:58
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Національний банк шукає шлях, як не допустити «обвалу» двох найбільших українських банків першої двадцятки — «Форуму» і «Брокбізнесбанку». Нагадаємо, що в цих банках вже запроваджено тимчасову адміністрацію.

На зустрічі з вкладниками банку «Форум» глава НБУ Степан Кубів озвучив декілька кроків, які допоможуть вирішити проблему цієї фінустанови. По-перше, пояснив він, спочатку потрібно провести переговори з Європейським банком про те, щоб він не забирав 80 мільйонів доларів з банку і, таким чином, став його пасивним акціонером. Це, на думку глави Нацбанку, надасть банку ліквідності. «Після підтримки ліквідності йдеться про те, що власники банку мають вкласти кошти у розмірі 1,1 мільярда  гривень. НБУ або Фонд гарантування вкладів... надасть відповідно 1,2 мільярда гривень», — додав  Кубів. При цьому, за його словами, необхідно провести ще низку заходів, наприклад, скоротити персонал і заборонити виплату бонусів співробітникам. За його словами, розглядається також варіант пошуку інвестора для банку. За словами Степана Кубіва, на сьогоднішній день є три потенційні інвестори (два іноземних, один — український) і ведуться переговори з усіма. У крайньому разі НБУ готовий зробити  банк державним.

У свою чергу глава Фонду гарантування вкладів Василь Пасічник запевнив, що вклади до 200 тисяч гривень всі охочі зможуть отримати приблизно через 2 тижні після завершення необхідних процедур з інвентаризації банку.

Власник же «Форуму», народний депутат від «Партії  регіонів», бізнесмен Вадим Новінський, обіцяє відновити роботу банку. «Чергового «Еліт-центру», я впевнений, не буде... Найближчим часом ми домовимося — і буде відновлено його нормальну роботу... Не треба піддаватися паніці», — заявив він на зустрічі  з вкладниками. Як аргумент правдивості того, що банк не збираються «топити», він навів приклад, мовляв, підконтрольна йому компанія «Смарт-холдинг», незважаючи на відток вкладів за депозитами, своїх грошей з банку не виводила. Нагадаємо, що «Форум» має депозитний портфель у розмірі близько 5 мільярдів гривень.

Є зрушення і щодо іншої проблемної фінустанови — «Брокбізнесбанку» (власник Сергій Курченко). На сьогоднішній день він посідає 16-те місце за розміром активів серед  українських банків, залишки коштів приватних клієнтів становлять 5,5 мільярда гривень. Тож за контроль над ним виявили бажання поборотися два російські банки.

Днями у ЗМІ з’явилося повідомлення голови ради директорів «Дельта Банку» Микола Лагуна на адресу НБУ і Фонду гарантування вкладів про те, що банк зацікавлений в отриманні робочих активів «Брокбізнесбанку». Ці  активи, за словами Лагуна, «Дельта» хоче отримати на свій баланс разом із депозитами фізичних осіб, що потрапляють під компенсації Фонду гарантування вкладів.

Цікавіша позиція надійшла від іншого великого російського гравця. За словами старшого радника «Альфа-Банку (Україна)» Романа Шпека, банк готовий узяти під повний контроль проблемну фінустанову. Адже, за його словами, банк має позитивний досвід управління набутими активами, а також — високий рівень експертизи й оцінки кредитних портфелів. Тому, пояснив Шпек, ефективний власник може «витягти» проблемні активи і при цьому не проситиме грошей з держбюджету.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати