Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Протидія зміні клімату та сталий розвиток

Бізнес визначив екологічні пріоритети на 2021 рік
19 січня, 19:03

У 2021 році зміна клімату буде ключовою темою в міжнародній політиці та матиме визначальний вплив як на розвиток світової економіки, так і української. Усвідомлюючи цей аспект, наголошують в Європейській бізнес-асоціації, свідомий прозорий бізнес, що працює в Україні, виділив ТОП-9 пріоритетів, робота над якими буде мати визначну роль у формуванні екологічної політики України на найближчі роки.

«Більшість екологічних пріоритетів бізнесу так чи так спрямовані на підтримку секторальних ініціатив, які призводять на зменшення викидів парникових газів. При цьому, ми сподіваємось і на створення державою відповідних стимулюючих умов, які нададуть можливість бізнесу й надалі розвиватись та сприяти економічному зростанню України», — розповідає координаторка Комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації Ольга БОЙКО.

Перший. Зменшення викидів парникових газів, зокрема, визначення реалістичної мети в межах другого Національно визначеного внеску України до Паризької угоди; розробка дорожньої мапи та визначення джерел фінансування заходів у межах участі України в Європейському зеленому курсі; контроль пілотного етапу запуску та перших результатів МЗВ та початок розробки проєктів законодавства, необхідного для запуску системи торгівлі квотами в тестовому режимі.

Другий. Реформа екологічних фінансів та екологічного оподаткування (раціональне використання коштів).

Третій. Удосконалення законодавства про ОВД, зокрема, в частині розробки та затвердження методичних рекомендацій щодо підготовки та складання звітів з ОВД, здійснення ОВД щодо проєктів, які реалізуються на території Смарагдової мережі.

Четвертий. Реформа державного екологічного контролю, зокрема, робота над законопроєктом №3091 (акцент на якість та мінімізацію зловживань з боку представників екоінспекції).

П’ятий. Реформа контролю промислового забруднення. Бізнес продовжує наполягати на оприлюдненні для громадського обговорення проєкту переліку найкращих доступних технологій та методів управління та доопрацюванні відповідного законопроєкту з урахуванням поточних економічних умов.

Шостий. Розвиток альтернативних видів палива, зокрема, розробка законодавчого регулювання механічної обробки відходів та стимулювання використання палива на біомасі.

Сьомий. Реформа управління відходами в частині стимулів для використання промислових відходів як сировини (до прикладу, для виробництва асфальту).

Восьмий. Державна підтримка проєктів з екомодернізації та енергоефективності в промисловості.

Дев’ятий. Поширення принципів сталого розвитку в українських компаніях.

У той же час, у 2020 у бізнесу також велася робота в даному напрямі і ключовими успіхами стали:

• відновлення видачі висновків з оцінки впливу на довкілля (ОВД) у період карантину (прийняття Закону України №733-IX).

• запуск системи моніторингу, звітності та верифікації як першого етапу створення ринку торгівлі квотами на викиди парникових газів (затвердження необхідних нормативно-правових актів).

• підготовка Позиційного документа щодо участі України в Європейському зеленому курсі та просування урядом позиції щодо незастосування до українських експортерів у ЄС механізму прикордонного вуглецевого коригування.

• створення передумов для державної підтримки великих інвестиційних проєктів, зокрема й у сфері управління відходами та екомодернізації підприємств (прийняття в другому читанні законопроєкту №3760).

У Європейській Бізнес Асоціації наголошують, що щиро сподіваються на ще більш плідну взаємодію уряду та парламенту з бізнесом щодо означених напрямів у 2021!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати