Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скільки у нас «здорових ринків»?

Експерт: Головне питання для Антимонопольного комітету сьогодні — тарифоутворення в енергосекторі
14 липня, 11:49

У АМКУ розповіли про рівень монополізації ринків. Як розповів голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв, процентний показник «здорових ринків» за останні десять років значно зменшився. Менш як половина українських ринків працюють в умовах конкуренції, пояснив він. «Ринки, на яких є економічна здорова конкуренція... таких ринків, на жаль, лише 47%. Близько 11% — це ринки природних монополій, і решта, це десь 42%, — це ринки, де є монопольне становище чи олігополія або суб’єкти з домінуючим становищем», — сказав Терентьєв.

За його словами, найбільш монополізованими ринками в Україні є ринки паливно-енергетичного комплексу, транспорту і зв’язку. «Незважаючи на те, що Антимонопольний комітет працює і розглядає щороку кілька тисяч справ, загалом рівень монополізації зростає», — зазначив він.

Чи в тому напрямку має намір «копати» АМКУ? Про це «День» запитав у заступника голови парламентського комітету з питань економічної політики Юрія СОЛОВ’Я:

— Терентьєв нікому не відкрив таємниці про реальний стан монополізації внутрішніх ринків. Уже місяць, як призначено нового голову АМКУ, і всі чекають, щоб нарешті з’явилися не лише слова, а й реальні дії, конкретні антимонопольні справи, тобто наслідки боротьби АМКУ з монополіями. Цього чекає все суспільство. Головне питання для Комітету сьогодні — тарифоутворення в енергосекторі, формування цін на електроенергію та інші енергоносії, зокрема й на АЗС. Це має бути предметом дослідження АМКУ першої ваги. Але поки що окрім слів реальних дій не видно. Чому так відбувається? Комітет дуже залежний від уповноважених, яких призначають за погодженням з урядом і Президентом. Тому політично у своїй діяльності голова АМКУ певною мірою все ще залежний. Проте було б бажання реформувати. Ніхто не може йому завадити діяти на власний розсуд. Приклад із головою Одеської ОДА Михайлом Саакашвілі підтвердження цього. Комітет також може ініціювати на законодавчому рівні посилення своєї незалежності. Зокрема, процедура обрання керівника і керівного складу має відбуватися, як в НАБУ, на відкритому прозорому конкурсі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати