Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Солодке падіння...

Щоб відіграти втрати нинішнього року, цукрові компанії виходять на фондовий ринок
26 липня, 00:00

«За нашими прогнозами, цукру в цьому році буде виготовлено безумовно менше, аніж у минулому. А в сезон ми ввійдемо не з піком ціни. Вона буде падати...», — так стверджує голова Ради директорів ВАТ «Цукровий союз Укррос» Олексій Крутибич. Бізнесмен знає, про що говорить. Його компанія є одним з найбільших виробників цукру в Україні (близько 10% ринку). В країні нині дійсно поганий врожай цукрових буряків, особливо на сході та півдні. Там засуха повністю знищила посіви. Тож керівництво Цукрового союзу вирішило заздалегідь підготуватися до змін на вітчизняному ринку , розмістивши 20% своїх акцій серед іноземних інвесторів. «У результаті було залучено 42 мільйона доларів», — доповіли журналістам.

За словами голови наглядової ради ВАТ Сергія Федоренка, компанія найближчим часом планує інвестувати ці кошти в розширення площ орендованих сільгоспугідь з 40 тисяч до 70 тисяч гектарів, а також у модернізацію заводів. Адже давно вже час підвищити якість їхньої продукції до європейських стандартів.

До 2011 року керівництво компанії планує збільшити орендовану площу до 150 тисяч гектарів. На цей час передбачено також подвоїти її частку на вітчизняному ринку до 20%.

Та чи цей крок справді дасть подібні наслідки? Спеціалісти запевняють, що компанія досить вдало продала акції й, відповідно, отримала значні кошти. Тож вітчизняний ринок цукру, якому потрібні термінові зміни, від такого капіталовкладення має тільки виграти. «У таких ситуаціях виживають лише великі й сильні. І було б дуже недобре, якби інвестори вкладали в невеликих і слабких. Адже вони не зможуть вижити...», — стверджує директор інвестиційної компанії «Dragon Capital» Дмитро Тарабакін. Саме його компанія була організатором операції з розміщення акцій «Укрросу».

Тенденцію щодо остаточного формування ринку цукру й відхід малих гравців від справ на цьому ринку підтверджує й Федоренко: «Ринок очищується від неефективних гравців і дає можливість, фактично не докладаючи великих фінансових зусиль, розширювати свою частку на ньому».

Хоча крок Цукрового союзу щодо розміщення акцій, з огляду на ефективність залучення коштів, виявився цілком вдалим, не слід забувати, що він був не першим на вітчизняному ринку цукру. Наприклад, у серпні 2006 року компанія «Астарта» продала 20% акцій за $32 мільйона, а в травні цього року «Дакор» за такий же пакет отримала $21 мільйон. Проте спеціалісти зазначають, що саме «Цукровий союз Укррос» продав акції найвигідніше. «Ми вважаємо час розміщення дуже вдалим для компанії. Високому попиту на акції сприяли такі фактори, як очікувана консолідація в цукровій промисловості України, котра повинна супроводжуватися приходом на ринок великих міжнародних гравців, а також очікувана приватизація земель сільськогосподарського призначення...», — запевняє директор інвестиційно- банківського департаменту Dragon Capital Брайан Бест.

Але ситуація не така вже й безхмарна. Зокрема, із зникненням з вітчизняного ринку великої кількості малих підприємств та приватних підприємців стане меншою мобільність у продажі цукру. Адже, як зізнаються керівники «Укрросу», великі гравці порівняно інертні. Тож на цьому шляху ще треба працювати... «Адже ринок не стоїть. Ми на шляху вступу до СОТ. Збільшення обсягів виробництва продукції буде вимагати зміни структури збуту...», — коментує цю проблему Олексій Крутибич.

Та щось прогнозувати на українському ринку цукру, як зізнаються самі підприємці, завдання не з легких. «Ніхто насправді не знає, що відбувається, — зізнається Сергій Федоренко. — Сьогодні на ринку відбувається повний хаос, і ніхто, у тому числі Кабінет Міністрів, і ми, як великі гравці, не в змозі зробити будь-який прогноз...».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати