Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стадія «тарифної паніки»

Чому влада боїться створити конкурентне середовище?
12 липня, 19:24
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Минулої п’ятниці Київська міська рада, яка тижнем раніше просила парламент і уряд не допустити зростання тарифів на комунальні послуги без індексації зарплат і пенсій, несподівано зробила рішучий і досить неприємний для влади країни крок. Вона наклала мораторій на підвищення з 1 липня тарифів на житлово-комунальні послуги у столиці. За словами екс-мера і нинішнього депутата Олександра Омельченка, який доповідав Київраді з цього питання, заборона на введення в дію підвищених тарифів поширюється також і на пеню за невчасну сплату рахунків і діятиме до 1 жовтня.

Виступаючи з трибуни Київради, «Сан Санич» заявив, що чергове підвищення тарифів призведе до стрімкого падіння рівня життя населення України, і дуже жорстко охарактеризував тарифну політику влади: «Зараз уряд середняка зробив бідняком, а бідняка — злиднем. Дев’ять мільйонів сімей в Україні стануть злиднями». На його думку, без одночасного вирішення питання забезпечення повної зайнятості населення і перегляду рівня мінімальної зарплати і інших соціальних стандартів підвищення тарифів призведе до непомірного фінансового перевантаження киян і до утворення заборгованостей перед організаціями, що надають житлово-комунальні послуги.

Екс-мер також повідомив, що до судів уже надійшли позови про скасування постанови Нацкомісії з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) від 9 червня про введення нових тарифів на житлово-комунальні послуги. За постраждалу сторону заступився і нинішній столичний градоначальник. За словами Віталія Кличка, люди і сьогодні ледве виживають, а подальше зростання цін і тарифів на комунальні послуги може призвести ще й до колапсу житлово-комунальної сфери.

Нагадаємо, НКРЕКП з 1 липня підвищила майже удвічі тарифи на теплову енергію і послуги з центрального опалювання і постачання гарячої води. Цифри, що свідчать про подорожчання тепла, кияни побачать у своїх платіжках лише восени, тоді як гарячу воду потрібно починати серйозно економити вже зараз — за підігрівання одного кубометра вже у серпні платитимемо майже 80 гривень. Причому з початком осені зросте майже на 30% (до 13,43 гривні за куб) і ціна на холодну воду. Прощавай ванна і душ — теж. Чекатимемо, поки наступного літа потепліє вода у Дніпрі, а до цієї миті годуватимемо, пардон за неприємне і давно забуте слово, вошей? Учетверте з початку 2015 року подорожчає відповідно до раніше ухвалених рішень і електроенергія. Із 1 вересня її ціна зросте більш ніж удвічі (не 0,714, а 1,64 гривні за кіловат). Отже, і бойлери не врятують...

На центральну владу тим паче не варто розраховувати. Несподівану ініціативу київських депутатів сприйняв, як-то кажуть, в штики прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Того ж дня на брифінгу у Верховній Раді він сказав, що «популісти лякають суспільство». «Це нагадує те, що ми летимо у нормальному літаку, а екіпаж кидає свою справу і починає бігати і кричати: все пропало, ми розіб’ємося, — переінакшив прем’єр загальновідому ситуацію, що трапилася колись з нещодавнім союзником по коаліції. — Це те, що роблять популісти. Лякають тим, що все, — буде армагеддон».

За словами Гройсмана, трибуну парламенту заблокували ті сили, яким вигідно повернути корупційні схеми у газовій сфері. «Державний газ скуповувався ділками за ціною у три-чотири рази нижчою, зокрема тими, хто присутній у парламенті, і тими, хто сьогодні, можливо, блокував трибуну. І перепродавався українцям у двічі-тричі дорожче», — заявив він і безпосередньо звинуватив у особистій вигоді від таких схем лідера «Батьківщини» Юлію Тимошенко.

«Я подивився декларацію Юлії Володимирівни Тимошенко. Вона сьогодні живе у будинку, гадаю, 500 квадратних метрів. За пільговими цінами на газ кожного місяця пересічний український громадянин доплачував їй за комунальні послуги і за газ одну тисячу доларів США. Це справедливість? Тобто хтось хоче повернути систему, за якої бідні платять за багатих?» — запитує прем’єр.

Гройсман вкотре запевнив, що субсидії компенсують українцям підвищення тарифів. «Держава «заплотить» за кожного, хто не може сплатити. А всі інші хай платять за ринковою ціною», — сказав керівник уряду, забувши пояснити, відколи це у нас ціну монополістів, яку взагалі-то зобов’язана справедливо регулювати держава, заведено називати ринковою.

Звісно, при цьому не було забуто «попередників». Пообіцявши відроджувати видобуток українського газу і використовувати його (коли почне — не сказав) для внутрішніх потреб країни, він зазначив, що з 2008 по 2012 рік в Україні було видано 150 ліцензій приватним структурам і жодної — державним компаніям. А що, власне, змінилося протягом наступних чотирьох років, пане прем’єр? Добре б навести цифри. Чи, можливо, наведено нарешті лад у рентних платежах, які і раніше, і тепер характеризуються експертами як «убивці» вітчизняного газовидобування?

А на чиїй совісті «армагеддон» енергетичних платежів, від якого страждають 104 компанії із заблокованими рахунками? У столиці вже був «іграшковий» блек-аут. Чекаємо на справжній, масштабний? І теж покладемо провину на «попередників» або на популістів, а ще краще — на шантажистів. У таких звинуваченнях досяг успіху практично виведений з державного контролю НАК «Нафтогаз України». На своїй сторінці у «Фейсбук», тобто практично анонімно, він у суботу нещадно критикував «Київенерго», яке, на думку НАК, шантажує киян своїми боргами і робить з них заручників у боротьбі за можливість не повертати борги. У найгірших прокурорських традиціях начебто стовідсотково державний «Нафтогаз» демонструє своє небажання зважати на те, що борги київськими енергетиками виплачені, і залишилися лише штрафні санкції, що утворилися головним чином через невчасні компенсації різниці у тарифах з боку держави.

Коментуючи «Дню» ситуацію на енергетичному ринку і, зокрема, у столиці, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначив, що на третьому році так званих енергетичних реформ «уряд увійшов у стадію тарифної паніки». За його словами, чиновники публічно і відкрито визнали, що встановлення тарифів на газ і електроенергію відбуваються не ринковими методами, а у ручному режимі. Це стосується тарифу як на газ, так і на електроенергію.

За його словами, влада практично «плюнула» на свої ж обіцянки встановити економічно обґрунтовані тарифи, лібералізувати енергетичний ринок, створити конкурентне середовище. На його думку, міжнародних партнерів України має насторожити і безапеляційне втручання уряду в дії формально незалежного регулювальника.


Юрій КОРОЛЬЧУК, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій

На третьому році так званих енергетичних реформ «уряд увійшов у стадію тарифної паніки». Чиновники публічно і відкрито визнали, що встановлення тарифів на газ і електроенергію відбувається не ринковими методами, а у ручному режимі. Це стосується тарифу як на газ, так і на електроенергію. Влада практично «плюнула» на свої ж обіцянки встановити економічно обґрунтовані тарифи, лібералізувати енергетичний ринок, створити конкурентне середовище. Міжнародних партнерів України має насторожити і безапеляційне втручання уряду в дії формально незалежного регулювальника

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати