Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Субсидiя на квадрат

Чи підтримає влада такий метод здешевлення житла для громадян
07 лютого, 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Будівельна палата України презентувала широкому загалу проект закону «Про державну підтримку забезпечення громадян житлом та розвиток житлового будівництва». Його підготувала та зареєструвала у Верховній Раді група народних депутатів на чолі з головою президії та співголовою ради Палати Героєм України Володимиром Поляченком.

Автори називають свій законопроект революційним. І не від дефіциту скромності. На їхню думку, в разі схвалення цього документу незаможні верстви громадян нарешті зможуть реалізувати своє конституційне право на житло. Адже нині навіть пересічним за доходами українцям нова квартира є практично недоступною. Що й казати про малозабезпечених... За таких умов, без реальної державної підтримки, переконані автори закону, крім додаткових негативних наслідків, країна нічого не отримає.

Нова схема будівництва передбачає зменшення вартості житла за рахунок декількох факторів. За словами виконавчого секретаря Будпалати Василя Кравченка, слід вирішити питання безкоштовного виділення земельних ділянок з державної та комунальної сфер власності під соціальне житло.

Ідея, звичайно, варта уваги, але навряд чи влада на місцях негайно підтримає таку ініціативу. Адже це фактично скорочує основне джерело надходжень у бюджет — продаж або здачу в оренду земельних ділянок, а також може суттєво вплинути на ціни на них. Інша ідея авторів закону — створення інженерної інфраструктури за рахунок запозичень місцевих громад та коштом підприємств, які володіють цими мережами. Витрати на будівництво лікарень, дитячих садків тощо пропонують перекинути на фінансування з держбюджету за рахунок спеціального субсидійного фонду. «У комплексі тільки вищезазначені чинники знизять вартість житла у 2—2,5 рази»,— говорить Кравченко. Узаконити механізм отримання такого житла покликані так звані «державні стандарти забезпечення громадян житлом», які передбачають встановлення державних житлово-будівельних субсидій для всіх громадян України. Згідно з законопроектом, одна особа може розраховувати на субсидію, що забезпечує отримання 10 квадратних метрів житлової площі. Якщо коштів, виділених державним субсидуванням, та власних заощаджень для оплати житла не вистачає, то можна скористатися банківським кредитом терміном на 30 років. Вони надаватимуться громадянам під державні гарантії.

Як діятиме механізм обігу коштів субсидійного державного фонду, розповів Володмир Поляченко. «Все починається з місцевого фінансового управління. Воно надає довідку про внесення громадянина до єдиного держреєстру на отримання житлово-будівельної субсидії. З нею звертаються до уповноваженого банку, який відкриває поточний рахунок. Після цього Державне казначейство видає свідоцтво на отримання коштів. Принципово новим у питанні виділення коштів на житлове будівництво є те, що вони надходитимуть не з державного чи місцевого бюджетів. Їх планують отримувати за рахунок емісії облігацій житлово-будівельних субсидій, які викуповуватимуться Державною іпотечною установою та рефінансуватимуться Нацбанком України та шляхом залучення приватних інвестицій.

Поляченко також зазначив, що введення держсубсидій на житло не обмежуватиме громадян у виборі площі житла. Якщо виникає бажання придбати більше, ніж це передбачено субсидією, можна внести до уповноваженого банку власні кошти.

Хто ж може розраховувати на отримання держсубсидування в разі прийняття закону? За словами Кравченка, якщо дохід не менше половини середньомісячної зарплати у регіоні, де живе ця людина, то можна говорити про субсидування. Верхня межа, на яку субсидування не повинно поширюватися — дохід близько 29 тисяч гривень.

Однак зрозуміло, що перспективи перенесення законопроекту з площини віртуальної у реальну залежать від того, як швидко вдасться оминути політичні рифи сьогодення. Тож особливих надій на його швидке просування автори не мають. І поки що готують ще один документ. Йдеться про законопроект «Про будівництво у міських агломераціях». Це явище останнім часом набуло поширення, але ніким і нічим не регулюється. Будівельна палата вважає, що час вже створити план розвитку та зонування відповідних територій і таким чином пролобіювати інтереси простих громадян.

Однак найбільша надія будівельників усе ж на законопроект про державну підтримку. На їхню думку, в перспективі він має стати довгоочікуваною програмою зi спорудження соціального житла, якої Україна фактично не має. Чи справдяться ці сподівання, залежить від Верховної Ради. Розробники обіцяють подати закон на розгляд уже найближчим часом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати