Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«...Тільки хардкор»

Експерти та соцмережі обговорюють ймовірну ротацію Кабміну
26 лютого, 18:27
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

В українських ЗМІ з’явилася інформація про те, що колишній віцепрем’єрміністр і міністр соцполітики, бізнесмен Сергій Тігіпко незабаром може змінити Олексія Гончарука на посаді прем’єрміністра країни. За словами одного з джерел, Тігіпка обрали на посаду, так як він «один з небагатьох дорослих людей у країні, хто може взяти на себе відповідальність за те, що відбувається».

Факт зустрічі з Сергієм Тігіпком з питання призначення його в Кабмін підтвердив і Президент Володимир Зеленський.

«Я дійсно з багатьма людьми зараз веду співбесіди. І з паном Тігіпком я також зустрічався. Це правда», — сказав у коментарі «Радіо Свобода» глава держави за лаштунками форуму Age of Crimea 2020 в Києві, в середу, 26 лютого.

Однак про яке крісло для Тігіпка або інших кандидатів із числа «багатьох людей» йдеться — Президент не уточнив.

Після відставки Андрія Богдана і заміни його на Андрія Єрмака, експерти заговорили про заміну й урядової команди. Спочатку в Офісі Президента збиралися лише замінити деяких міністрів та ввести нових на крісла віцепрем’єрів. Утім, новий голова Офіса переконав Президента перезапустити весь Кабмін. Мовляв, у такий спосіб вдасться зупинити падіння рейтингу Зеленського. Добір нового уряду, кажуть джерела «Дня», ключове завдання для глави ОП Андрія Єрмака зараз.

Передбачається, що Гончарук, який володіє імунітетом, подасть у відставку сам. Це станеться «в будь-який момент, коли про це скаже Президент». А питання з заміною буде вирішене, після того як Зеленський складе навколо себе нову виграшну комбінацію, яка допоможе йому стабілізувати владу й утримати рейтинг перед місцевими виборами.

Джерела стверджують, що кінцевого рішення щодо прізвища нового прем’єра в Зеленського поки що немає, а прізвища, які обговорюють медіа — це «санкціонований вкид» — подивитися як реагуватиме електорат і «народна любов».

Чинний прем’єрміністр чутки про свою відставку ніяк не коментує.

МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

КОМЕНТАРІ

«НЕХАЙ СТАРШИЙ БУДЕ І ВІН РОЗБЕРЕТЬСЯ»

Сергій ФУРСА, фінансист:

 — Тігіпко — ідеальний прем’єрміністр для Зеленського. По-перше, він міцний господарник. Дуже міцний. І дуже господарський. На господарстві ще з 90-х. Один із творців українського економічного дива. Такий не підведе. Не буде цих хіпстерських дурниць, самокатів у Кабміні, і підозр у зв’язку з Соросом, Ротшильдами і світовими масонами. Все, як в Україні, лише олігархи, лише хардкор. На тлі нарад із шахтарями — це саме те, що потрібно Зеленському. Тим паче, дорослий у домі.

По-друге, не чужа для Ігоря Валерійовича людина. Можна сказати, взагалі своя. Тігіпко створював «ПриватБанк», направляв його у великий шлях. Був одним з акціонерів, поки не пішов будувати свій банк. Зрозумілий чоловічок. І якби тільки в минулому. Ось увесь колишній менеджмент «ПриватБанку», за чутками з базами «ПриватБанку» і навіть з колишніми акціонерами «ПриватБанку», створив свій «Монобанк». А що таке «Монобанк» — це картковий продукт банку Тігіпко. Без ліцензії, без бази. Бачите, який рівень довіри. Не приведи Боже, виявиться, що й колишні акціонери «ПриватБанку» зараз партнери і в банківському бізнесі Тігіпка. В будь-якому разі, сам Тігіпко їм так довіряє, що дозволяє на базі його банку грати в дуже ризиковану гру «Монобанк».

Так що, будучи прем’єрміністром, не образить радше за все. Дозволить грати. Не буде МВФ чи американцями лякати. Адже людина своя, здатна домовлятися, шлях до компромісу знайде. «1+ 1» такого дуже любити буде. Дубинський НЕ буде повітря псувати і капостити. Загалом, ідеально. Можна буде забути про скандали і розслабитися. Нарешті.

Так що побалувалися і вистачить. Ну його все нафіг. Нехай старший буде, і він розбереться.

«УКРАЇНЦІ БІЛЬШЕ НЕ ХОЧУТЬ ЖОДНИХ НОВИХ ОБЛИЧ»

Богдан БУТКЕВИЧ, журналіст:

— А знаєте, чому взагалі спливло прізвище Тігіпка? Людини, здавалося б, із безнадійно далекого минулого, та ще й пов’язаного бізнес-інтересами з Петром Порошенком?

Уся справа як завжди в рейтингах і опитуваннях, рабами яких є Зеленський і Ко. Крім падіння підтримки самого Зе, ці рейтинги останнім часом вперто демонструють, що українці більше не хочуть жодних нових облич. А що вони хочуть?

Правильно — міцних господарників та стабільність. Власне, більшість аморфної людської маси з паспортами з тризубами завжди цього хоче — знову сховатися в якійсь уявній стабільності. Навіть якщо на словах вони кричать про «дорогу молодим», голосуючи за гумориста.

Але тут, на тлі дикого бардаку, який розвів Зеленський, що відчувається спинним мозком навіть у найглибинніших шарах електорально-калових мас, людішкі знову хочуть ПОРЯДКУ. І щоб це робив чувак з таким обличчям, знаєте, щоб було видно, що і в комсомолі був, і господарник дуже міцний, і щоб — «не отєті гандураси на самокатках».

Я от майже впевнений, що Тігіпко так і не дістанеться омріяної ним ще майже 20 років тому посади. Карма непрушна в нього)) Але кульку з ОПУшечки котнули не стільки для того, щоб побачити реакцію на його прізвище, скільки для того, щоб чекнути суспільний фідбек на сам факт повернення людей з минулого. Яких зеленському прийдеться повертати з тої простої причини, що в нього тупо немає команди від слова взагалі. А в умовах наростаючої політичної та невдовзі, цілком можливо, й економічної кризи, потрібен хтось, хто банально вміє працювати. Хай по-своєму, по-міцногосподарськи, з усіма витікаючими звідси наслідками — але ВМІЄ. Бо найголовніше завдання Зе наразі — це взагалі хоч чимось керувати. Але в умовах, коли навколо менделі, арахамії та сівохи — це нереально.

Ось тому й пішли вкиди про Тігіпка і Ко. І це лише перші ластівки, згадаєте мої слова.

«КРИТЕРІЇ КАНДИДАТІВ ДОСИТЬ РОЗМИТІ»

Юрій БУТУСОВ, головний редактор Цензор.нет:

— Усіх зачепила кандидатура Сергія Тігіпка — але ця кандидатура ще далеко не стала планом дій Зеленського. Тігіпко свій серед своїх для всіх українських олігархів і власників найбільших телеканалів — а це для рейтингу влади в Україні має ключове значення. Тігіпко був творцем банку «Приват» спільно з Коломойським, працював з Кучмою і Пінчуком, працював з Суркісом і Медведчуком, вступив у «Партію регіонів» і в уряді Азарова працював (один період — разом із Порошенком). Клеймо ПР у суспільства вже забулося, але в Тігіпка є проблема, яка ставить увесь цей проєкт під питання — люстрація. Як обійти люстрацію? Шляхом подачі в суд згідно з рішенням Європейського суду з прав людини. Але якщо Тігіпко виграє такий суд — значить виникне прецедент повернення і інших високопоставлених керівників.

У числі кандидатів в прем’єрміністри або на посаду першого віцепрем’єрміністра — міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Аваков дієздатний, але в нього великий антирейтинг, і це великий стримуючий чинник для Зеленського. До того ж усі власники ключових телеканалів з Аваковим у хороших стосунках.

Юрій Вітренко, один з керівників «Нафтогазу» — він був одним з фаворитів і в серпні, коли Президент вибрав Олексія Гончарука. Його кандидатура дуже компромісна, але водночас у Офісі побоюються повторення експериментів на такій високій посаді.

Валерій Хорошковський як кандидат у прем’єрміністри поки не розглядається.

Вважаю, що в Президента можуть виникнути і нові варіанти на різні посади — не виключено, що почуємо й інших медійних людей. Саакашвілі, припустимо.

Критерії кандидатів досить розмиті. А медійність, репутація, компетентність і управлінський досвід у владі в нас поки що не поєднуються.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати