Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Тверда альтернатива» газу

Чи вигідно опалювати домівки пелетами та брикетами?
04 лютого, 18:20
ФОТО ART-ROOM.OD.UA

На календарі вже останній місяць зими, але нинішній опалювальний сезон українці запам’ятають надовго. Вартість газу зросла якраз на його початку. Й нові платіжки суттєво вдарили по кишенях. Утім, уникнути захмарних рахунків можна спробувати наступного сезону. Чи існує альтернатива газу, і за яких умов ними вигідно скористатися?

Аби не сплачувати тисячі гривень на місяць за газ, усе більше українців переходять на так звану тверду альтернативу: дрова, а також сучасне біопаливо — пелети та брикети. Для цього встановлюють твердопаливні котли. Найпростіші коштують від 6 тисяч гривень. Ціна серйозніших сягає всіх 100 тисяч і вище. У киянина Олега Артюха — саме такий варіант. Споживає пелети, натомість дає й тепло, і гарячу воду. Для будинку площею в 180 квадратів — непоганий варіант.

«На сезон у мене уходить 5— 5,5 тонн, — ділиться досвідом Олег. — При вартості влітку тонни пелет 3300 мені потрібно в районі 16,5 тисяч гривень на опалення цього будинку».

Але для подібного агрегату слід виділяти окреме приміщення — невеличку котельню з вентиляцією — й регулярно туди навідуватися. Котел замало просто увімкнути. Пелети треба досипати, а попіл — вигрібати.

«Мінуси насправді є, — зізнається Олег. — Це чистка котла, її треба робити раз на 2 тижні, можливо, до місяця. І плюс завантаження котла, яке треба робити раз на 4—7 днів залежно під погоди надворі».

Утім, чи не головний недолік такого котла — це його ціна. Недешево коштують і пелети. Тож при нинішніх тарифах на газ економія — мінімальна. Такий варіант по кишені хіба що заможним людям.

«Щоб замінити тисячу кубів газу, нам треба 2 тонни пелет. Тому фактично ціна пелет 3,5 — 4 тисяч гривень — це та сама вартість газу», — підраховує голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

Доступніший і водночас вигідніший варіант — опалення брикетами. Їх виробляють з відходів деревообробки та сільського господарства. «Солома, стебла кукурудзи, соняшника, лушпиння, все оце. І його в десятки разів більше в Україні, аніж деревної біомаси. Дуже перспективно робити брикети з соломи, стебел кукурудзи», — деталізує експерт. Тонна такого палива коштує в середньому 2,5 тисячі гривень.

Брикети можна спалювати як дрова — в звичайних твердопаливних котлах і навіть печах. За прогнозами фахівців, саме таке паливо невдовзі витіснить не лише газ, а й традиційні дрова. Їх можна купити ще дешевше. Проте тепла вони дадуть менше за брикети. Крім того, дрова перед використанням доведеться ще й колоти та сушити.

«Дрова можна по 1,5 тисячі за тонну купити, але вони сирі. А брикет 2 тисячі гривень, але він сухий. І якщо порахувати на одиницю енергії, це те саме буде! — каже Гелетуха. — Населення буде активно споживати аграрний брикет. Тому що його в нас просто значно більше як сировини. І якщо це масово робити, його ціна не буде високою. І вона стане конкурентною і з газом, і з дровами».

На опалювальний сезон для середнього розміру будинку достатньо до 3 тонн брикетів. Це 7,5 тисячі гривень. Або майже тисяча кубометрів газу за нинішнім тарифом. Утім, наступної зими блакитне паливо може здорожчати — аж до 12 гривень за кубометр. За таких розрахунків опалювати брикетами стане в півтора рази вигідніше.

Проте недоліки в брикетів теж існують. По-перше, котел також треба чистити від попелу. По-друге, брикети потрібно десь зберігати.

«Фактично ви маєте запастися паливом на опалювальний сезон. Це якийсь сарайчик, склад, де це все буде розташовуватися. Бажано під дахом, щоб воно не замокало», — зауважує експерт.

У підсумку фахівці радять ретельно зважити всі «за» та «проти». Адже за чинними тарифами, а тим паче субсидіями, очевидної альтернативи газу поки що не існує. Утім, на перспективу ставити твердопаливний котел дуже доречно. При цьому не обов’язково замість газового. Їх можна встановити паралельно. Тоді, наприклад, вдень можна топити брикетами, а вночі — газом. Так просто зручніше.

Ще одна порада — не забути утеплитися. «Це два процеси: заміщувати газ і утеплити будинок. Якщо це паралельно робити, можна в рази зменшити свої витрати на опалення», — нагадують фахівці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати