Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У чергу!

Законодавець «вишикував» вкладників
19 лютого, 00:00

Верховна Рада у вівторок ухвалила закони, які встановлюють черговість задоволення вимог вкладників і кредиторів збанкрутілих банків «Україна» та «Слов’янський».

Відповідно до встановленої (вже третьої) черги на те, що залишилося від банку «Україна», першими відшкодовуватимуть втрати організацій, які займаються добродійністю, допомагають інвалідам, дітям-сиротам, немолодим людям і особам, які залишилися без нагляду й опіки, інвалідам, ветеранам війни і потерпілим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Останніми задовольнятимуть вимоги сільських рад та інших кредиторів — юридичних осіб. Закон припиняє нарахування відсотків за виданими «Україною» кредитами з моменту позбавлення її банківської ліцензії.

Для вкладників банку процес повернення дійшов тільки до другої черги. Парламент встановив, що джерелом коштів для задоволення претензій черговиків стане ліквідаційна процедура. При цьому сума вимог на одного вкладника — фізичну особу — може становити до 50 тисяч гривень. Ті вкладники, на рахунках яких у «Слов’янському» менше нiж 50 тисяч гривень, матимуть першочергове право на погашення вимог.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продовжив термін виплати компенсацій заборгованості вкладникам банків «Україна», «Слов’янський» через банк «Аваль» до 31 березня 2004 року. Виплати компенсацій вкладникам цих банків із коштів Фонду «Аваль» почав у 2002 році. На початок цього року її отримали близько 2,5 тисячі вкладників банку «Україна» (на суму 386,8 тис. грн.) та 7,8 тисячі гривень — 16 вкладників банку «Слов’янський», загальна кількість кредиторів якого перевищує вiсiм тисяч.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати