Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У «Південмаші» візит росіян називають «ознайомчим»

Прес-секретар підприємства: «Цю зустріч планували ще в серпні, потім її відкладали неодноразово, бо росіяни збирали велику делегацію своїх спеціалістів, щоб ознайомитись з можливостями підприємств ракетно-космічної галузі України»
05 грудня, 12:18

У Дніпропетровську з російською делегацією обговорили низку напрямків щодо реалізації спільних ракетно-космічних проектів. Як повідомляє прес-служба облдержадміністрації, на нараді, що відбулася на заводі «Південмаш» та КБ «Південне» під головуванням віце-прем’єр-міністра України Юрія Бойка та заступника голови уряду Російської Федерації Дмитра Рогозіна, підприємства презентували свої виробничі потужності та запропонували російській стороні низку напрямків щодо реалізації спільних космічних проектів. У нараді взяли участь керівники підприємств космічної галузі Дніпропетровщини та Росії.

«У нас сьогодні видатний день. Російська команда, яка приїхала, дуже довго працювала з нашою командою. Мета сьогоднішньої презентації — показати наші можливості, зацікавити наших колег у розширенні співробітництва на благо наших країн, на благо наших народів», — зазначив Юрій Бойко. Як розповів на зустрічі Дмитро Рогозін, з дня на день має вийти указ президента Російської Федерації Володимира Путіна про створення об’єднаної ракетно-космічної корпорації, який стане стимулом для подальшого розвитку космонавтики і на Дніпропетровщині. «Космічна промисловість повинна розвиватися, консолідувати найкращі інтелекти. «Південмаш» — це унікальне підприємство з величезним потенціалом. Сьогодні Росія стоїть на порозі великих змін, і у зв’язку з цим ми готові до найгнучкіших кроків у плані нарощування кооперації. Ми готові піти так далеко, як готові піти ви», — сказав Дмитро Рогозін.

Українська та російська делегації відвідали виробничий цех №55 «Південмашу», де учасникам продемонстрували складальне виробництво ракетно-космічної техніки, зокрема ракети-носія для програми Sea Launch, новітні розробки авіаційних шасі та інші зразки продукції.

Про перебування російської делегації преса не інформувала, і відбувалося воно у закритому форматі, до того ж співпало з бурхливими подіями в Україні після відмови Президента В. Януковича підписати Угоду про асоціацію з ЄС на саміті в Вільнюсі. Через це з’явилися підозри, що приїзд російської делегації може бути одним із перших кроків в плані розширення співпраці з Росією і вступу України до Митного союзу. Проте у Дніпропетровську заперечують таку думку і наполягають на тому, що це був ознайомчий візит, але про конкретні домовленості говорити зарано.  «Цю зустріч планували ще в серпні, потім її відкладали неодноразово, бо росіяни збирали велику делегацію своїх спеціалістів, щоб ознайомитися з можливостями підприємств ракетно-космічної галузі України, відвідати різні міста, в тому числі й Дніпропетровськ, — розповідає «Дню» прес-секретар ДКБ «Південне» Юрій Мошненко. — На зустрічі Рогозін розказав, які зміни чекають ракетно-космічну галузь Російської Федерації, де створюють дві потужні структури, що мають виконувати замовлення і контролювати виробництво космічної техніки. Зокрема, всі підприємства об’єднають в одній ракетно-космічній корпорації, майбутній керівник якої Олег Остапенко теж був у складі російської делегації».

Утім, за словами Мошненка, створення такої об’єднаної корпорації не означає входження до неї українських підприємств, і таку перспективу не обговорювали на зустрічі. Російським колегам показали можливості «Південмашу», а також зразки космічної техніки і перспективні проекти. Дніпропетровці й досі обслуговують стратегічні ядерні ракети, які стоять на бойовому чергуванні в Російській Федерації. Свого часу їх було розроблено та виготовлено у КБ «Південне» й на заводі «Південмаш».

Чи йшлося на зустрічі про розміщення нових російських оборонних замовлень, Мошненко не прокоментував, хоча відомо, що Росія веде широкомасштабну модернізацію збройних сил, зокрема ракетно-космічних військ. Проте наразі, зазначив він, триває співпраця українських підприємств з російськими партнерами у мирних та конверсійних проектах, таких, як «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро». Не виключено, що на українських підприємствах буде розміщено нові російські замовлення на виготовлення ракетно-космічної техніки.

«Головне, що наша співпраця успішна, не викликає протиріч і ми працюємо з оптимізмом», — сказав Мошненко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати