Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У пошуках ціни

Газзбути не розкривають вартість газу в серпні та пропонують купувати його наперед
21 серпня, 10:33

Із серпня цього року в Україні запрацював повноцінний ринок газу для населення. За новими правилами, ціну газу визначають ринкові механізми, а не чиновники.

А споживачі отримали право вибору: компанію-постачальника газу можна швидко та зручно змінити, обравши найкращу ціну чи сервіс.

Розвиток галузі та підвищення якості обслуговування тепер стимулює конкуренція за клієнта між постачальниками.

Водночас, аби споживачі могли порівняти пропозиції всіх постачальників, учасників ринку зобов’язали повідомляти ціну ще до початку постачання газу, а точніше — за 5 днів до початку наступного місяця.

«Це розумна норма, адже споживач має розуміти, за якою ціною він споживатиме газ у наступному місяці. Щоб мати можливість, в разі чого, змінити постачальника. А це зараз можна зробити досить швидко — буквально за 3 дні», — пояснює заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк.

Тобто серпневу ціну на газ мали б давно оприлюднити всі постачальники. Натомість це зробили одиниці. Наприклад, «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» на серпень оприлюднила ціну в 3,24 грн за кубометр. Невдовзі вже очікують на вересневу ціну.

Тим часом регіональні газзбути фактично тримають мільйони українців у невіданні щодо вартості палива в серпні. І паралельно — пропонують купити газ наперед і побільше.

В інформаційно-консультаційний центр для населення «ГазПравда» щодня надходять запити щодо серпневої ціни низки газзбутів. Люди обурюються, що вони досі не знають, скільки саме заплатять за вже спожите паливо. Газзбути такої інформації не оприлюднили, хоча й були зобов’язані.

«Регулятор вже давно прописав в Правилах постачання природного газу: ціну на газ потрібно оголошувати до початку періоду поставки», — нагадує директор ГК «Нафтогаз України» Максим Рабінович.

Однак це далеко не єдине порушення з боку регіональних монополістів. За даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), «Регіональна газова компанія» (група РГК) є монополістом на ринку постачання газу для населення (68% ринку або 8 млн споживачів) та зберегла зв’язок з операторами газорозподільних мереж (облгазами).

«В Лубнах на питання клієнта про можливість змінити постачальника діючий провайдер послуг говорить: якщо підете від нас, то регіональний оператор газорозподільчих мереж не буде більше вам надавати послуги з розподілу», — наводить приклад Максим Рабінович. Тобто за законне бажання споживача змінити постачальника газу афілійований із регіональним облгазом газзбут погрожує відрізати трубу.

А в Дніпрі постачальник говорить про майбутні спецпропозиції для клієнтів, хоча все ще тримає в секреті серпневі ціни на газ для населення. Дивна ситуація і в столиці. Там основний постачальник говорить, що ціни на газ їм має встановити НКРЕКП, тому вони чекають ціну від нього. Хоча такого права регулятор не має вже більше шести років.

«Газзбути тримають споживачів у невіданні. І це — відверте порушення прав споживачів. Люди мають повне право оскаржувати такі дії в судах», — переконаний Олексій Хабатюк. Крім того, така поведінка газзбутів — порушення правил нового ринку, наполягає фахівець. Тож діями недобросовісних постачальників газу мали б зацікавитися НКРЕКП і Антимонопольний комітет.

«Споживачі будуть скаржитися до НКРЕКП. Регулятор має організувати перевірки й застосувати відповідні санкції», — упевнений фахівець.

Експерти наголошують: ціни на газ повинні бути ринковими та конкурентними. Лише за таких умов вдасться подолати тривалу монополію в сфері постачання газу. Натомість регіональні газзбути вдалися до банального приховування важливої для споживачів інформації. Тож фахівці закликають контролюючі органи оперативно відреагувати на неконкурентні дії регіональних монополістів.

«Газзбути групи РГК виявилися просто неготовими до старту ринку й банально не встигли підготувати цінові пропозиції на серпень. Вони, очевидно, сподівалися на провал реформи й продовження режиму ПСО. А тепер переконані, що за відсутність ціни на серпень їм нічого не буде. Адже газзбути групи Дмитра Фірташа не вперше не зважають на правила. Чого варті лише додаткові так звані температурні коефіцієнти, за які споживачі змушені судитися, — пояснює член ради громадського контролю НАБУ Марк Савчук. — Але, переконаний, що така поведінка постачальників: порушення правил і фактично приховування ціни від споживачів має зацікавити щонайменше контролюючі органи, зокрема НКРЕКП».

Експерти сподіваються, що чергові спроби монополістів зірвати успішний старт ринку газу зазнають невдачі. А натомість регіональні газзбути ще й наштовхнуться на жорстку реакцію регуляторів і низку судових позовів від споживачів. Справи щодо так званих температурних коефіцієнтів — яскравий тому приклад.

Тим паче, що в АМКУ вже нагадали, що «створення необґрунтованих перешкод щодо зміни споживачем постачальника газу може мати ознаки порушення законодавства про порушення економічної конкуренції».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати