Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У зиму – без подорожчання газу

Більшість газопостачальних компаній не стали піднімати ціни на грудень
01 грудня, 10:21

Календарна зима почнеться без подорожчання газу. Більшість газопостачальних компаній уже оприлюднили свої ціни на грудень. У порівнянні з листопадом вони здебільшого не змінилися. А деякі постачальники навіть знизили свої ціни.

Загалом станом на кінець листопада свої грудневі пропозиції для споживачів у сторону зниження переглянули 15 компаній, 30 компаній лишили їх на попередньому рівні й лише 9 постачальників підвищили ціни. Ще 1 компанія узагалі вперше вийшла на роздрібний ринок газу.

Це — яскравий приклад позитивного впливу конкуренції серед постачальників на ринку газу для населення.

Разом з тим, в грудні пропозиції різних постачальників усе ще суттєво різняться — на понад 3 грн на кубометрі.

За даними інформаційно-консультаційного центру ГазПравда, найвигіднішу ціну газу в грудні — 5,95 грн за кубометр — запропонувала компанія Megawatt.Це на 27 коп менше, аніж у листопаді.

Компанія «ВКФ «Теплобуд» у порівнянні з попереднім місяцем також знизила вартість кубометра газу на 40 коп. Її груднева пропозиція — 6,25 грн за кубометр.

Не стала підвищувати ціни й газопостачальна компанія»Нафтогаз України». У грудні, як і в листопаді, діятимуть пропозиції 6,33 грн за кубометр у місячному тарифі та 6,45 грн за кубометр — у річному.

До рівня 6,33 грн за кубометр у грудні ціну знизилоТОВ «Газ АП».

А от компанія PalivEnergy, яка в листопаді пропонувала газ по 6 грн за кубометр, підвищила ціну до 6,35 грн за кубометр.

ТОВ «Донецькі енергетичні послуги» YASNO в грудні пропонує паливо по 6,49 грн за кубометр, як і в листопаді.

Ціни решти постачальників коливаються від 6,55 грн до 9,05 грн за кубометр.

Одні з найвищихціну грудні — в низки регіональних газзбутів, афілійованих з облгазами, які постачають газ більшості споживачів у відповідних регіонах. Їхні пропозиції коливаються від 8,81 до 8,96 грн за кубометр. Зокрема по 8,96 грн газ продає ТОВ «Запоріжгаззбут».

Але найвищу ціну в грудні — 9,05 грн за кубометр — оприлюднила ТОВ «Львівенергозбут».

Усі ціни вказані з ПДВ, але без урахування вартості доставки. Адже за розподіл газу споживачі сплачують облгазам, а не газопостачальним компаніям.

Нагадаємо, учасники ринку газу мають оприлюднювати ціну за 5 днів до початку місяця постачання, якщо ціна на наступний місяць буде відрізнятися від попереднього.

Після помітного подорожчання в листопаді грудневі цінники на газ практично не змінилися. Цьому сприяли як рекордні запаси газу в підземних сховищах, так і погода. Проте, наскільки холодними виявляться січень і лютий, поки невідомо. Тож ризик зростання попиту й незначного подорожчання газу в розпал опалювального сезону все ще зберігається.

Водночас у споживачів усе ще є можливість зекономити на ймовірному сезонному подорожчанні палива, скориставшись акційними пропозиціями на опалювальний сезон або ж на цілий рік наперед.

Розпочнемо з найдешевшої — тарифу»Фіксована ціна» від ТОВ «Галнафтогаз».Його грудневі умови — 5,99 грн за кубометр із грудня по квітень. Прогнозний обсяг газу обирає сам споживач, але сплатити за нього доведеться одразу — авансом. А за понаднормові обсяги треба буде сплачувати вже за ринковою ціною.

«ВЕК Палівенерго»пропонує на опалювальний сезон тариф «Передплатний». Ціна — 6,22 грн за кубометр з грудня по квітень, якщо встигнути підключитися до 31грудня. Тариф також передбачає стовідсоткову передоплату, але лише за місяць наперед, а не весь сезон одразу. Прогнозний обсяг газу обирає споживач, але за понаднормове споживання доведеться сплатити за ринковими цінами.

Наступний тариф — «Річний», але з помісячною оплатою — від Газопостачальної компанії «Нафтогаз України». Ціна — 6,45 грн за кубометр, як і в листопаді.

Замість передоплати компанія пропонує помісячну оплату рівними частинами протягом всього року.

Якщо споживач підключиться до тарифу до 31грудня, то платитиме фіксовану ціну 6,45 грн за кубометр незалежно від сезону й навіть у випадку перевищення споживання над замовленими обсягами. Тоді як решта постачальників понаднормові обсяги зобов’язує оплачувати окремо — за ринковими цінами.

Свої тарифи на опалювальний сезон (з грудня по квітень) під назвою «Економний» та «Прогнозований» має й газопостачальник Асканія Енерджі.

Умови»Економного» -6,49 грн за кубометр. Але потрібна 100% передоплати.

«Прогнозований» тариф передбачає ціну 6,59 грн за кубометр, але натомість замість передплати тут є можливість оплачувати за замовлені обсяги рівними частинами.

Проте понаднормові обсяги в обох тарифах треба буде оплачувати за ринковими цінами.

Скористатися пропозиціями на таких умовах можна до 25 грудня.

Газопостачальна компанія TAS Energy пропонує паливо по фіксованій ціні — 6,84 грн за кубометр — до кінця квітня. Оплата — по факту споживання. Однак термін підключення — до 15грудня.

Відтак, якщо хочете уникнути ймовірного сезонного подорожчання в січні-лютому, купити паливо на зиму по акційних умовах можна навіть у грудні. Але вибір — за вами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати