Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна домовилася про списання 20% зовнішнього боргу

Експерт: «Однозначно, це позитивний сигнал»
28 серпня, 11:38

Україна та міжнародні кредитори домовилися про списання 20% боргу. Про це вчора під час засідання Кабінету Міністрів повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Очікуваний нашими ворогами дефолт не відбудеться», — сказав він.

Нагадаємо, що протягом майже п’яти останніх місяців Мінфін проводив переговори щодо реструктуризації 22 мільярдів доларів зовнішнього кредиту. За словами Арсенія Яценюка, під списання потрапило 3,6 мільярда доларів. Термін погашення решти суми зовнішніх кредитів перенесено на чотири роки. При цьому купон за єврооблігаціями майже не змінився і становить 7,75% річних.

В обмін на поступки кредиторів Україна зобов’язалася випустити нові цінні папери — Інструмент відновлення вартості. Термін їх дії — 20 років, починаючи з 2021 року. За цими паперами, Україна буде платити зовнішнім кредиторам за умови, що її ВВП становитиме 125,4 мільярда доларів, а річні темпи зростання ВВП перевищуватимуть 3%. Тобто якщо ВВП зростатиме від 0 до 3% річних, кредитори не отримують жодних грошей. Якщо зростання відбудеться в межах 3% — 4%, то Україна платитиме 15% від суми перевищення. Якщо економічне зростання становитиме більше 4%, то сума сплати становитиме 40% від суми перевищення. При цьому протягом перших п’яти років дії цих цінних паперів Україна не може виплачувати за ними більш ніж 1% ВВП. Також у Кабміну залишається право дострокового викупу цих цінних паперів.

До слова, за оцінками МВФ, Україна накопичить ВВП до 125,4 мільярда доларів не раніше 2019 року. А борги, що включені до Угоди про реструктуризацію зі спеціальним комітетом кредиторів, становлять 18 мільярдів доларів.

Водночас поки що не зовсім зрозумілою залишається доля російського кредиту в $3 мільярди. Як заявив міністр фінансів Росії Антон Силуанов, РФ не братиме участі в реструктуризації боргу України. В свою чергу Арсеній Яценюк заявив, що Росія не отримає кращих умов за борговими зобов’язаннями України, ніж інші кредитори, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Також учора Кабмін одноголосно підтримав угоду по реструктуризації боргу. Однак описаний механізм списання боргів спрацює, якщо парламент проголосує відповідний законопроект, який уряд зобов’язався підготувати і представити депутатам до 1 вересня.

За умовами досягнутих домовленостей, всі виплати за кредитами, окрім річного купону, припиняються, поки не будуть випущені нові папери, які почнуть діяти з 2021 року. Тобто, сплата купону 23 вересня не відбудеться.

«День» попросив оцінити досягнуті домовленості з кредиторами головного фінансового аналітика рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталія ШАПРАНА:

— Це повна перемога. Держава із сміттєвим рівнем рейтингу, яка знаходилась в переддефолтному стані, раптом отримує такі шикарні умови реструктуризації. Окрім того, що списуються близько 4 мільярдів доларів, кредитори беруть на себе відповідальність, яка їм не властива. Тобто якщо ВВП буде падати або зростати менш ніж на 3%, держава звільняється від платежів. У світовій практиці це зустрічається дуже рідко. Адже зазвичай кредитори не цікавляться станом економіки країни.

Однозначно, це позитивний сигнал, і те, що ставка також не змінилася, — дуже добре. Такі умови — дуже м’які для країни, яка перебуває в такому економічному стані й має такі великі борги.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати