Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна експортувала до ЄС рекордні обсяги меду

Що залишається для споживання на внутрішньому ринку?
15 лютого, 10:35
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА

Україна входить до трійки найбільших виробників меду у світі, і є одним із найбільших експортерів меду до Європи. За останні 10 років обсяг експорту українського меду виріс у 7 разів, в основному, за рахунок експорту до країн ЄС.

Так, за підсумками 2016 року, Україна експортувала рекордні обсяги меду — 56,9 тис. тонн, що на 58,2% більше, ніж у 2015 р. У грошовому вираженні обсяги експорту за підсумками 2016 р., досягли 97,3 млн дол., що на 15,8% більше у порівнянні з 2015 роком. До трійки найбільших імпортерів українського меду входять Німеччина, Польща та США.

До постачання меду за кордон українських виробників стимулюють європейські ціни, обсяги експорту зростають щороку, а виділені ЄС квоти безмитних поставок солодкого продукту «вибирають» буквально за кілька днів.

Експерти пасіки «Медовий Бджоляр» прогнозують, що за таких високих темпів зростання експорту може виникнути дефіцит якісного меду на внутрішньому ринку. В той же час, на базарах з’являється все більше підробок, а «магазинний» мед, як правило, піддається термічній обробці і втрачає всі цінні якості. Фахівці радять — найкращий спосіб убезпечити себе від фальсифікату — це купувати натуральний мед напряму у бджолярів-пасічників, які турбуються про свою репутацію та про якість продукції.

Сьогодні рівень споживання меду в Україні складає, у середньому 1—1,2 кг на рік (для порівняння — у Греції споживають 1,4 кг, у Австралії — 1,6 кг на рік). При цьому, лікарі-дієтологи стверджують, що добова норма меду на дорослу людину має не перевищувати 50 мл (приблизно 2 повні столові ложки). Таким чином, у перерахунку на 365 днів, рівень споживання меду може складати понад 18 л (або понад 23 кг) на людину на рік.

Але поки що в Україні споживачі сприймають мед більше як «ліки», ніж щоденний продукт харчування, а також корисний десерт, який не містить цукру, барвників і консервантів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати