Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уряд підбиває підсумки

За рік Україна «виростила» трьох нових мільярдерів і стала шостою в списку «претендентів» на економічний колапс
11 березня, 00:00
ЧАС ПІШОВ. 11 БЕРЕЗНЯ 2010 РОКУ — ОБРАНО НОВИЙ УРЯД ПІД КЕРІВНИЦТВОМ АЗАРОВА / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Сьогодні минув рівно рік із дня приходу до керма виконавчої влади уряду Азарова. 11 березня 2010 року Микола Янович разом зі своєю командою отримав шанс знайти і застосувати так і невикористану попередніми урядами формулу побудови економічної та політичної стабільності в державі. Відзвітуватись про стан її пошуку перед громадськістю та дати оцінку своєму урядуванню прем’єр-міністр планує сьогодні на підсумковій прес-конференції «Рік роботи Уряду: поворот до нової якості життя».

Поки що ж, суспільні настрої, щодо року перебування Миколи Яновича при владі не дуже втішні. Близько двох третин дорослого населення України (65,2%), як показали результати всеукраїнського опитування «Оцiнка дiяльностi Президента, прем’єр-мiнiстра i уряду», проведеного минулого місяця «Українським демократичним колом» на замовлення Iнституту полiтики, в цiлому не схвалюють дiяльнiсть Азарова на посадi прем’єр-мiнiстра. Приблизно такий же рейтинг (68,2 % несхвалення) отримав і очолюваний ним Кабінет Мiнiстрiв. Парадоксально, але факт — діяльність глави уряду не знайшла підтримки і у східному регіоні. Прихильників нинішнього уряду там виявилось лише 43,1%, тоді як противників — 47,3%.

Варто зауважити, що ці оцiнки — значно гiршi за результати аналогiчного всеукраїнського дослiдження у травнi 2010 року. В цілому опитування показало: рейтинг дiяльностi Азарова за останні дев’ять місяців упав із 53,9% до 25,5%, а очолюваного ним Кабiнету Мiнiстрiв — iз 52,3% до 23,5%.

«Нашумівший» Податковий кодекс, декілька тисячне скорочення кількості малих підприємців, зникнення з прилавків гречки, борошна, а подекуди навіть хліба, зростання тарифів ЖКГ, подорожчання бензину, підвищення пенсійного віку, падіння індексу інвестиційної привабливості вітчизняної економіки — цілком реальні підстави для українців, аби переглянути своє ставлення до діяльності уряду Азарова.

Утім, сам уряд і його керманич так не вважає. Азаров щоразу підкреслює, що влада зуміла вивести економіку країни з кризи, а Україна нарешті стала на шлях «розумних» реформ. Підтвердженням тому, на думку Азарова, є дворазове зростання у лютому продажу нових автомобілів. «Не можна не бачити ознак одужання внутрішнього ринку. Найбільш яскравий, «індикативний» факт — продаж нових автомобілів», — сказав прем’єр-міністр під час останнього засідання уряду.

Дивно, звичайно, чому глава уряду вважає «яскравим індикатором» зростання добробуту населення держави і ознакою одужання вітчизняного ринку динаміку продажів нових автомобілів. Із таким же успіхом можна вважати «позитивним» фактором і «приріст» українських мільярдерів у рейтингу найбагатших людей за версією журналу Форбс. Адже там тепер не п’ять українців, як минулого року, а цілих вісім. Окрім того, зумів у «скрутні часи» побагатшати майже на 10 мільярдів доларів і найзаможніший український бізнесмен народний депутат від Партії Регіонів Рінат Ахметов. Таким чином за 12 місяців він «пересів» із минулорічного 148 місця у рейтингу Форбс на 39-те (!).

Та, попри те, що «одужання», як і підтвердження правильності обраного шляху економічних та політичних трансформацій у державі, за версією уряду, очевидне, влада все ще просить українців трохи «потерпіти». Адже задля того, щоб здійснити задекларований Президентом прорив до G-20, людям треба добре «затягнути паски». А потім — «жити стане краще». Щоправда скільки часу українцям треба «проіснувати» в режимі економії, коли настане оте краще, а головне — для кого, поки ні Президент, ні сам прем’єр конкретно не відповіли.

На останньому засіданні уряду Азаров сказав: «Ми проходимо період, коли добробут людей піддається надто серйозним випробуванням». Щоправда, він не уточнив скільки часу триватиме цей час «надто серйозних» випробувань і з якими жертвами українці його пройдуть. Адже Україна вже зараз опинилась у рейтингу країн, яким, за версією експертів американського видання Business Insider, загрожує дефолт. У цьому не дуже втішному списку з 18 «номінантів на колапс» ми — шості. «Обійшли» нас лише Венесуела зі своїми нафтовими проблемами, Греція — із соціальними, Аргентина — з інфляцією, Ірландія — з банківською кризою та Португалія — з боргами. Причинами такої невтішної оцінки для України американські експерти називають великий розмір зовнішнього боргу (за висновками Світового банку зовнішній борг України сьогодні складає 82% ВВП) та уповільнений ріст економіки.

Детальніше про «тяжкий період», який проходять українці, перспективи та прогнози, щодо його закінчення, а також експертні оцінки підсумків року урядування Азарова читайте у наступному номері «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати