Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Важливо, що Росія, попри погрози, не подає до суду»

Експерт прокоментував перспективи реверсних постачань газу з Європи
26 вересня, 11:56
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

У польській газеті Dziennik Gazeta Prawna з’явилася стаття про те, що державна нафтогазова компанія PGNiG збирається скористатися послабленням позицій «Газпрому» в Україні й почати експорт енергоносіїв. За даними видання, Польща має намір постачати в Україну до 1,7 мільярда кубічних метрів газу, що становить близько 2% річного споживання. Видання оцінює вартість таких поставок у 700 мільйонів доларів. Нагадаємо, що реверсне транспортування газу в Україну вже здійснює німецька RWE.

А от ще один потенційний учасник реверсних поставок — Словаччина — обіцяє розпочати прокачування лише маючи попередні домовленості з постачальником газу. Словаччина не має повної ясності й можливості для відкриття реверсного потоку в Україну без домовленостей із «Газпромом», який постачає цей газ, сказав голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський.

Прокоментувати можливі варіанти розвитку газового питання «День» попросив президента Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександра ТОДІЙЧУКА:

— Не думаю, що Україна менше купуватиме російського газу. Реверсний газ — теж російського походження. І про це неодноразово говорили росіяни. Втім, це другорядне питання. Головне, що Польща пішла на поступки і знайшла технічні можливості для постачання газу в Україну. Лишилася Словаччина, яка перебуває під тиском Росії. Подібний тиск спостерігався під час запуску нафтопроводу Одеса — Броди. Тоді словаки дотрималися слова і пустили газ по цій схемі, але назад здала Україна. Тож, думаю, питання з реверсними поставками газу в Україну через Словаччину вирішиться позитивно. Нещодавно Словаччина отримала від «Газпрому» зниження ціни газу і зменшення обсягів обов’язкової закупівлі російського газу на рік. Тому перед російським монополістом вони начебто в боргу і не хотіли б різко йти назустріч Україні. Але все одно підуть, і ось чому. Зменшення обсягів транспортування газу означає зменшення прокачування газу через територію Словаччини. А співпраця з Україною дозволяє уникнути цього завдяки реверсним поставкам. Тому через один — два роки цей механізм спрацює сповна. Крім того, Україна — член Енергетичного співтовариства, і Брюссель пообіцяв надіслати незалежних експертів, щоб розібратися в цій ситуації з реверсом. Максимум до початку наступного року компроміс по реверсних постачаннях газу зі Словаччини знайдуть. Польща може продати нам близько мільярда метрів кубічних газу і в перспективі додати ще два мільярди. Оскільки Україна вже зменшила споживання російського газу до 27 мільярдів (і рухається до планки — 17 мільярдів метрів кубічних) газу, то з урахуванням Словаччини або й Угорщині, можемо прокачати ще сім мільярдів метрів кубічних. Тобто поставки з Європи можуть замінити 25% усього російського газу. Якщо в перспективі Україна зменшить постачання російського газу до п’яти — семи мільярдів, то монополія «Газпрому» скінчиться. Цього року Україна планує закупити в Європи 2 — 2,5 мільярда метрів кубічних. Звичайно, це ще не такі великі обсяги, які нам потрібні. Але важливо інше: Росія важко, але рахується з цим і ніяких позовів до судових інстанцій не подає. Якщо наступного року Росія буде й далі не поступлива в питанні зниження ціни на газ та обсягів прокачування, то реверс через Європу може дати Україні заміщення 12 — 15 мільярдів метрів кубічних газу. Навіть за відсутності постачання з боку Словаччини через Угорщину та Польщу можна отримати близько 10 мільярдів метрів кубічних газу.

Заяви про консервацію ГТС — це спроба уряду звернути увагу ЄС на проблему зменшення обсягів прокачування газу і вироблення спільної концепції про транзит на найближчі роки. Зараз багато говорять про модернізацію, відновлення технічних можливостей постачання блакитного палива українською ГТС, але конкретної програми і порядку інвестицій немає. На мій погляд, газовий сценарій в Україні в найближчий час буде виглядати так: газової війни з Росією не буде, бо «Газпром» зрозумів свої втрати від двох попередніх війн (перше місце з видобутку газу відійшло до США, а норвежці отримали першість у продажах газу в Європі). Україна ж зможе нарешті транспортувати через Європу альтернативні обсяги газу, а через п’ять років збільшить власний видобуток газу.

ДО ТЕМИ!

Плюс 150% до власного видобутку

До 2017 року Україна має збільшити видобуток газу на 30 млрд кубометрів — до 51 млрд. Як передає УНІАН, про це повідомив Президент України Віктор Янукович під час спілкування з пресою у Нью-Йорку. «Це наша мрія, яку ми хочемо здійснити, і будувати економіку на власних енергетичних ресурсах чи на ресурсах, які ми купуватимемо на ринку за тими цінами, які нас будуть задовольняти», — підкреслив він.

За словами Президента, на 25 вересня у нього заплановано ряд зустрічей з відомими енергетичними компаніями, зокрема ExxonMobil, Shell. «Скоріше за все, підписуватимуться відповідні документи... Переговори, до речі, тривають ще й зараз, тому що це також питання не прості, є багато юридичних і технічних питань, але, фактично, ці рішення вже прийнято», — сказав Янукович.

На збільшення власного видобутку ставлять і НАК «Нафтогаз України». Як заявив заступник голови «Нафтогазу України» Вадим Чупрун на 11 Міжнародному форумі «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє», з кінця 2015 року Україна зможе забезпечувати себе газом власного видобутку на 70%. Таким чином, закупівлі російського «блакитного палива» щороку зменшуватимуться. Зокрема, наступного року Україна купить у Газпрому не більше 18 млрд кубометрів газу. Разом з тим, повністю відмовитися від імпорту російського газу країна можливості не має, підкреслив Чупрун. Натомість вітчизняні підземні сховища нацкомпанія планує використовувати по-новому, пропонуючи Європі за власні кошти формувати запаси палива на зиму в українських ПСГ.

«Ми конкретно, серйозно зайнялися підрахунками: що вигідно, а що невигідно. Ми говоримо: 17 млрд кубів закачайте й чекайте зими... Захочете взяти свій газ чи будь-якої компанії, будь-якої держави — заключайте, беріть, зберігайте», — заявив Чупрун.

Чи готові європейці до таких змін у газопостачанні, Чупрун не повідомив. Однак присутній на форумі Посол ЄС в Україні Ян Томбінський у своєму привітальному слові обіцяв підтримувати всі енергетичні реформи Києва.

«Цього року діалог з питання енергетики між ЄС та Україною став навіть ширшим, — наголосив Томбінський. — Це обговорення показало привабливість українського ринку енергетики та готовність міжнародних інвесторів вкладати кошти в енергетичний сектор України за умови впровадження відповідних реформ».

Тим часом консервація частини української ГТС, про можливість якої днями повідомив прем’єр-міністр Микола Азаров, можлива лише за умови, якщо обсяг прокачування газу буде менший ніж 35—37 млрд кубометрів, вважає Чупрун. Поки ж він перевищує 54 млрд, — хоча потужності системи розраховані на 150 млрд кубометрів газу.

Олексій САВИЦЬКИЙ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати