Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від МАУП до Кабміну

Хто такий прем’єр Гончарук?
02 вересня, 18:46
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

29 серпня Верховна Рада обрала прем’єр-міністром України 35-річного Олексія Гончарука. Він став наймолодшим главою Кабміну в історії країни. Для постійного читача «Дня»  ім’я Гончарука відоме. Він був учасником круглих столів «Дня», які редакція проводила під час Євромайдану. Також Олексій не раз коментував газеті ситуацію з проблемними забудовами. Але чому і як Гончарук з’явився спочатку в Офісі Президента, а потім у кріслі прем’єр-міністра — «День» вирішив показати на прикладі відомих нам сторінок його біографії.

Особисте: Олексій Гончарук не одружений і ніколи не був одружений. Навчався в Інституті права імені Володимира Великого Міжрегіональної академії управління персоналом. Здобув кваліфікацію магістра права. Закінчив Національну академію державного управління при президенті України. Має також науковий ступінь доктора філософії у сфері права. Ще під час навчання Гончарук влаштувався молодшим юристом на Городнянський завод продтоварів. Потім — у будівельно-інвестиційну компанію PRIOR-Invest. Невдовзі очолив юридичний відділ. Працював у цілому з 2005-го до 2008 року. 2008 року він став засновником, керуючим партнером і арбітражним керівником Constructive Lawyers — фірми, що спеціалізується на наданні юридичних послуг у сфері фінансування й інвестування будівництва нерухомості.

Початок громадської діяльності Гончарука пов’язаний із боротьбою проти недобросовісних забудовників, від дій яких він сам постраждав (оплатив квартиру в Києві, яка так і не вийшла зі стадії проекту). 2009 року створив і очолив «Асоціацію допомоги постраждалим інвесторам», яка надавала як юридичну допомогу за потребами, так і організовувала масові акції протесту, наприклад, «Марш парасольок» 2012 року.

«Радити людям вкладати кошти в довгобуди — це все одно, що пропагувати суїцид», — говорив тоді в інтерв’ю «Дню» про проблему Гончарук («Про «Марш під парасольками», «День» від 24 квітня 2012 року).

У січні 2013 року разом із 20 однодумцями Гончарук створює партію «Сила людей». Главою політсили став Олександр Солонтай, але саме Гончарук очолив партійний список на дострокових виборах до Ради. Щоправда, підсумки голосування для політсили виявилися невтішними. Вона набрала 17 817 голосів і посіла 22-ге місце.

2015 року Гончарук стає на чолі Офісу ефективного регулювання (BRDO) і займає цей пост аж до травня 2019 року. Аналітичний центр створив екс-міністр економрозвитку і торгівлі Айварас Абромавічус за підтримки Євросоюзу. Головна мета BRDO — позбавити бізнес від зайвої паперової тяганини, тим самим допомагаючи йому працювати ефективніше. Організація займається розробкою десятків реформ для українського уряду.

Усе того ж 2015 року Олексій Гончарук стає позаштатним радником міністра екології і природних ресурсів Ігоря Шевченка. За даними ЗМІ, у нього були непогані шанси на злет політичної кар’єри: Шевченко намагався його затвердити на пост глави Держслужби геології і надр, проте через конфлікт із тодішнім прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком призначення не відбулося. Про свою роботу згадував в інтерв’ю: «Працював у команді Міністерства екології і природних ресурсів, де ми за короткий час створили портал відкритих даних про надра. З його допомогою тепер усі можуть побачити в інтернеті наявні в Україні корисні копалини, хто їх розробляє і скільки за це платять». Потім був позаштатним радником першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва. За однією з версій, із Кубівим його звів Абромавічус.

На початку 2018 року Олексій Гончарук залишив «Силу людей» і через кілька місяців приєднався до проекту «Люди важливі». Його новими соратниками стали перший заступник міністра економіки Максим Нефьодов, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів, директор Global Office Оксана Нечипоренко, депутат Київради і ресторатор Сергій Гусовський. Але новий проект великої популярності не набув і незабаром був заморожений.

2019 року  Володимир Зеленський запросив Олексія Гончарука до своєї Адміністрації, яку незабаром перейменували в Офіс Президента. Призначений заступником голови, він відповідав за блок економічного розвитку і продовження реформ. Говорять, що на цю посаду його запросив глава ОП Андрій Богдан.

«Наскільки мені відомо, мене рекомендували кілька авторитетних експертів ринку, тому що у мене для цього є необхідний досвід і напрацювання. Врешті-решт, мене запросив для розмови Андрій Богдан — і, після кількох бесід із ним, я погодився», — розповідав сам Гончарук із цього приводу.

Після призначення на посаду він заявив, що й далі боротиметься зі «схематозом» і «хабарменами» з двох фронтів і пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб через три роки Україна увійшла до ТОП-10 рейтингу Світового банку Doing Business.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати