Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В’яжуча ланка

Чи відбудеться в Україні будівельний бум, якщо буде підвищено ціни на цемент?
19 липня, 00:00

Великі українські гравці на ринку цементу не панікують через можливе підвищення тарифів на газ, здатне викликати для них зростання собівартості продукції і зниження її конкурентоспроможності. Вони не мають сумніву, що кількість замовників через це не поменшає і вони зможуть перекласти на них додаткове цінове навантаження. Адже будинки і дороги ніхто будувати не припинить. Проте до підвищення газових цін цементники ретельно готуються.

ВАТ «Євроцемент груп- Україна», дочiрнє пiдприємство російського ВАТ «Євроцемент груп», володіє в Україні майже чвертю ринку. Днями воно підбивало підсумки першого року своєї роботи в нашій країні. Їх оцінюють як позитивні. Але зараз головна турбота цементників: убезпечити себе від ризиків, пов’язаних із зростанням цін на газ (А хто убезпечить українських будівників від підвищення цін на цемент?). Для цього «Євроцемент» зробив ставку на капіталовкладення в модернізацію виробництва на всіх своїх заводах. У результаті можна буде зекономити 9% від чотирьох мільярдів кубометрів газу, що споживають, або 360 мільйонів кубометрів.

«Звичайно, підвищення тарифів на газ найсерйозніше вплине на собівартість цементу, — заявив президент ВАТ «Євроцемент груп» Михайло Скороход у відповідь на запитання кореспондента «Дня». — Сьогодні в структурі витрат нашого підприємства 40% становить саме газ». У той же час він наголосив, що компанія поставила собі завдання стримувати ціни на цемент. «З минулого року нам доводилося трохи підвищувати ціни на свій продукт, компенсуючи ціну на газ, яку вже підвищили, тому всі конкурентні переваги, які у нас були, сьогодні вже сходять нанівець, оскільки при такому масштабному зростанні тарифів стримувати ціни дуже складно», — скаржиться Скороход.

Проте підприємства «Євроцемент груп-Україна» — ВАТ «Балцем» і ВАТ «Краматорський цементний завод «Гармата» — у січні-червні збільшили виробництво цементу на 7,57% порівняно з аналогічним періодом 2005 року — до 1,31 млн. тонн (у той же час, Асоціація «Укрцемент» дає трохи інші цифри. За її даними, виробництво цементу на українських підприємствах групи зменшилося на 24,38% порівняно з аналогічним періодом 2005 року — до 330,3 тис. тонн.). Цього року планується спрямувати на технічне переозброєння цементних заводів 55,9 млн. грн., а 2007 року — 87,5 млн. грн. Як повідомив Скороход, інвестиції підуть на реконструкцію п’ятої виробничої лінії «Балцема», що дозволить збільшити випуск цементу до 1 млн. тонн на рік. Крім того, вони спрямовуватимуться на будівництво четвертої технологічної лінії на «Гарматі», що дозволить збільшити потужність підприємства до 1 млн. тонн на рік. Усього, за словами Скорохода, потужності українських підприємств «Євроцемент груп» зростуть на 1,4 млн. тонн.

За словами директора «Євроцемент груп-Україна» Геннадія Донця, компанія має намір розширювати свою присутність на ринку України і розмірковує щодо купівлі місцевих заводів. Хоча конкретних планів наразі немає. Зате щодо нарощування експорту вони амбіційні. Найближчим часом його намічено довести до 55% від загальної кількості виробленого продукту. Цемент, вироблений в «Балцемі», направлятиметься до Угорщини, Білорусі, Молдови і країн Близького Сходу. Не виключено, що в майбутньому виробничі потужності української «дочки» будуть цілком зорієнтовано на закордонних клієнтів (хто в цьому разі заповнить чверть українського ринку?).

Донець розкрив секрети маркетингової політики компанії. Вона виглядає досить жорсткою і орієнтована на 100%-вiдсоткову передоплату, прямі поставки цементу великим споживачам і укладання довгострокових контрактів. Спочатку реакція на такий підхід була неоднозначною. «Введення стовідсоткової передоплати — це економічна необхідність, — пояснив Скороход. — Нам ніхто не даватиме в борг газ, електроенергію, та й сплату податків ми не можемо відкласти». Схоже, для українських будівельників можуть настати складні часи...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати