Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

WOW-ефект вітчизняного IТ

Цьогорічний Web Summit зібрав рекордну кількість українських стартапів
14 листопада, 19:35

Орієнтовно 100 команд представили свої проекти на одній із найбільших щорічних технологічних конференцій, яка проходила в Лісабоні 4—7 листопада.

Кілька десятків із них, попередньо відібраних, зібралися 5 листопада на закритий пітчинг українських стартапів — Surf Pitch Night, під час якого команди представили свої проекти міжнародним інвесторам, бізнес-ангелам і стартап-інкубаторам із Techstars, The Family, TA Ventures, Overkill VC, Startup Lisboa та ін.

Surf Pitch Night став можливим завдяки фінансовій та адміністративній підтримці організаторів: UTEW Tech Tribe, TechUkraine, Офісу з просування експорту України, IT Україна, Програмі USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та GIZ.

Душан КУЛКА, керівник напрямку із просування експорту Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», зазначив: «Готуючи українські ІТ-стартапи до професійних пітч-презентацій на веб-самітах світового рівня, ми не лише додаємо їм конкурентоспроможності на вітчизняному та міжнародному ринках, а й збагачуємо компанії новим досвідом і знаннями задля генерування нових продажів, інвестицій та подальшого зростання».

«Цей захід — один зі шляхів показати українську технологічну екосистему широкому світу. І наша мета в TechUkraine — продемонструвати, що Україна може стати країною-лідером у сфері технологій», — каже Наталія ВЕРЕМЕЄВА, програмний директор TechUkraine.

Серед експертів, які оцінювали українські команди, були міжнародні інвестори, бізнес-ангели і представники технологічних індустрій.

«Українські стартапи дивовижні!»        — не стримуючи емоцій, коментував Х’юго АМСЕЛЛЕМ із The Family — ком’юніті, яке об’єднує європейських підприємців та інвесторів.

«Ми приємно вражені якістю стартапів, які сьогодні тут були. Особливо хочу відзначити два аспекти: креативність проектів та їхні результати. Багато проектів ще не отримали взагалі або отримали незначну кількість інвестицій. Разом з тим, показники, які вони продемонстрували на даний момент, — вражають», — каже Андре КОСТА зі Startup Lisboa.

«Екосистему, створену навколо українських стартапів, можна наводити як приклад іншим країнам», — вважає запрошений експерт Джон СТАМЛЕР, інвестор і ментор всесвітньовідомого акселератора Techstars. «Я дуже вражений. Акселератори і венчурні фонди мають їхати сюди. Я обов’язково скажу про це в Techstars», — розказав він.

«Дивовижно! — ділиться бізнес-ангел Педро СЕРДЕЙРА. — Я не бачу перешкод для того, щоб проінвестувати в ці проекти за рік, два чи три».

Справжній wow-ефект на міжнародну tech-спільноту справили молоді команди Qudi (LED-маска, яка відображає картинки та анімацію)та Nuka («вічний» блокнот). «Ви бачили ці штуковини з маскою? І ще ці блокноти? Це ж щось!» — ділився враженнями Стамлер. Особливо його вразило те, що їхні засновники — тінейджери. «Уявіть, деяким із них по 15—18 років! Це вражає. Вони розумні, мотивовані і знають, чого хочуть», — сказав він.

Загалом у Surf Pitch Night взяли участь 21 стартап, а захід відвідали понад 200 учасників.

«Організувати захід такого рівня за 3000 км від дому й зібрати на нього якісну аудиторію у 200 осіб, — ще той виклик! Але в нас уже був досвід проведення українського івенту на Web Summit 2017 року, а цього разу ми ще мали підтримку з боку сильних партнерів. Ми задоволені результатом і сподіваємося, що наступного року зможемо організувати не тільки івент, а й український стенд на Web Summit», — кажуть засновниці спільноти UTEW Tech Tribe Олександра ГОВОРУХА та Інна СТЕЛЬМАХ.

Серед стартапів, які представили свої проекти, були:

• Zirity та ABM для Retail/FMCG-сектору;

• шість проектів із галузі Music & Entertainment: Clubberspot, Qudi, Predictoria, FlashBeats, Push3, NUKA;

• BeWithMe представила Lovetech;

• ARena та VR Inn — рішення доповненої реальності;

• проекти з напрямку HealthTech/ Medicine: Health24 & DuckTest;

• багато представників FinTech: Costs, e-Docs, NLSQL, IntelSoft, Stripo;

• Studnote та Readlax представили рішення для освіти;

• ROTheM, SubBreather — для спорту;

• WheelKinetic — рішення для міського транспорту;

• аграрний напрямок представили Paytag;

• Nect зацікавив тих, хто опікується напрямком IoT;

• рішення для HR представили Skyworker.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати