Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як перемогти «гідру»?

Родини Небесної Сотні заснували премію для антикорупціонерів. «День» записав історії перших трьох лауреатів
08 грудня, 19:31
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН 9 грудня у світі відзначають Міжнародний день боротьби з корупцією. Вікіпедія пише, що цього дня в 2003 році у мексиканському місті Меріда на політичній конференції була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, і вже 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності як міжнародний правовий документ, обов’язковий до виконання її сторонами. На кінець 2009-го Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 — ратифікували.

Україна ратифікувала угоду 10 років тому — 18 жовтня 2006 року. Сьогодні в нашій країні відзначається один з найвищих рівнів корупції в світі. Україна стабільно впродовж декількох останніх років залишається в групі «підвищеного ризику», відповідно до дослідження Індексу сприйняття корупції, який провела Transparency International, разом з Камеруном, Іраном, Нігерією, Центральною Африканською Республікою та Папуа Новою Гвінеєю.

В Україні власність — після двох Майданів — досі незахищена. Основа проблеми: монополізація бізнесу. Причина, про що не однократно писав «День», — злочинна приватизація державного майна вкінці 90-х на користь правлячої тоді верхівки та наближених до неї кіл. Олігархічні клани й надалі активно перерозподіляють бізнес-ресурси між собою та витісняють з ринків прозорість та здорову конкуренцію; постійна зміна «правил гри» Верховною Радою, як-от введення мораторію на експорт лісу кругляка, а через рік — плани його відмінити, породжує неможливість довгострокового планування бізнесу.

Тому Всесвітній день боротьби з корупцією  Transparency International Україна разом з ГО «Родини Героїв Небесної Сотні» вирішили  використати нагородять найсміливіших громадських антикорупціонерів.  На конкурс найдішло більше півсотні заявок. Серед претендентів зустрічались такі відомі прізвища як Андрій Парубій (голова ВРУ), Віктор Чумак (народний депутат), Наталя Седлецька (журналіст-розслідувач)... Але вони до числа переможців не увійшли. Бо як кажуть організатори, відзнака імені Героя Небесної Сотні Юрія Поправки (детальніше про героя та відзнаку читайте в матеріалі «Дня» «У цій премії я бачу продовження його життя» від 29 листопада 2016 рокув першу чергу заснована для того, щоб підтримати тих, хто, як і Герої Небесної Сотні, не побоялися в дуже скрутних обставинах  піти проти корумпованої системи, і потребують підтримки. То ж першими номінантами премії стали рівнянин, студент III курсу юридичного факультету Олександр ВОЛОШИН (номінація — журналіст-розслідувач), громадська активістка з Запоріжжя Наталя ЗАБОЛОТНА (номінація — супротивник системи) та правозахисник, адвокат родини Поправки та Рибак Віктор СМАЛІЙ (номінація — супротивник системи). На жаль, і це прикметно, у номінації «антикорупціонер» від влади журі не обрало нікого.

Вручення нагороди відбудеться сьогодні — 9 грудня — у Клубі Кабінету Міністрів України. Напередодні «Дню» вдалося поспілкуватися з лауреатами та записати їхні короткі історії.

Олександр ВОЛОШИН — журналіст-розслідувач

Олександр — уже в юному віці стажувався у редакції програми «Схеми: Корупція в деталях» від Радіо Свобода. Окремі його матеріали набули чималого розголосу: як-то сумна історія колишнього прокурора Одеси та екс-заступника прокурора Одеської області Юрія Трунова або ймовірні зловживання представників знаного одеського ВНЗ, почесним президентом якого є пан Ківалов, про зв’язки одеської влади  з місцевою бізнес-елітою та криміналітетом, наразі готує матеріал про зловживання під час закупівель одного з одеських вишів на десятки мільйонів гривень!

Олександр мріє про об’єднання зусиль розслідувачів Одещини та консолідацію їхніх прагнень.

«Основна проблема журналіста-розслідувача в регіональних ЗМІ — це залежність цих медіа від місцевих еліт. У мене одного разу трапився такий курйоз, що я написав гострий матеріал-розслідування про одного чоловіка, який чинив дуже неправильні речі... А виявилось, що цей «герой» був інформатором мого головного редактора. Матеріал зняли на декілька днів з сайту. Але потім повернули.  Та резонансу він не набув. 600 переглядів. Для мільйонної Одеси — це мізер!» — розповідає  «Дню» Олександр Волошин. Власне, хлопець каже, що відзнака йому потрібна для того, щоб привернути увагу до проблем людей в регіонах якомога ширшого кола осіб.

Наталя ЗАБОЛОТНА — супротивник системи

Наталя Заболотна — громадський активіст із Запоріжжя, по-справжньому гроза тамтешніх корупціонерів. За результатами перевірки Наталією Заболотною Запорізької обласної клінічної інфекційної лікарні відкрито кримінальне провадження. Ця жінка — справжній супротивник системи. На це звання її, до речі, номінували цьогоріч аж 11 осіб!

У 2016 році завдяки Наталі викрито схеми з продажу дітей-сиріт. Не менш цинічні правопорушення були припинені завдяки її зусиллям у сфері оборони. У такий складний для нашої країни час було зупинено зловживання бюджетними коштами у галузі використання гуманітарної допомоги. Конфлікт інтересів, корупція, причини для люстрації — запорізькі корупціонери, будьте певні: ви під пильним оком супротивника системи Наталі Заболотної!

«Наш регіон — один із найбільш корумпованих в країні. Людей, які протистоять проблемі переслідують. І дуже багато людей злякалися. Багато — примкнули до корумпованої системи. Та є ті, хто тримаються. І ця відзнака — це велика підтримка в першу чергу для них. Це — наша надія», — каже в коментарі «Дню» Наталія Заболотна.

Громадська діячка каже, що після Євромайдану в Запоріжжі стало ще гірше, ніж було. Але це, за її словами, не привід, щоб складати руки. «Я досі не  можу слухати гімн України без сліз. Перші акорди — і у мене перед очима розстріл Небесної Сотні. В такий час корупція — це зрада, це вбивство України», — говорить Заболотна. Жінка каже, що «просто так віддати країну негідникам ми не маємо права». «Нехай нас зараз поки мало. Буде більше. Головне, що є кістяк, а м’ясо наросте», — резюмує Заболотна.

Віктор СМАЛIЙ — супротивник системи

Правозахисник у житті та за покликанням. За свою громадянську позицію потрапляв і в СІЗО, і під кулі. Щоправда, все щасливо минулося, аби розродитися новою, ще більшою силою. Все це — про Віктора Смалія, правозахисника, який уже тривалий час не спиняє своєї боротьби із проявами корупції, економічними злочинами та дотриманням прав людини. Але навіть перебуваючи при режимі Януковича в СІЗО Віктор Смалій надавав правову допомогу затриманим, внаслідок чого багатьом вдалося звільнитися.

Фактично під тиском Віктора Смалія однодумців та батьків загиблих Героїв Небесної Сотні, прокуратура була змушена відкрити  кримінальну справу за фактами вбивств Володимира Рибака Юрія Дьяковського і Юрія Поправки.

Активний учасник як Майдану, так і подальших подій на сході України. На його рахунку широкий спектр діянь — від правової допомоги добровольцям, захисту журналістів до активного включення у процес започаткування Ордену Небесної Сотні. Викривав російських бойовиків на території україни

За час своєї адвокатської практики практики Віктор Смалій неодноразово виходив із зони комфорту. Так це було і під час одного з останніх досягнень номінанта —  імплементації так званого «закону Савченко». Це коли день у СІЗО рахується за два. На жаль, наш герой дуже добре знає усі жахіття пенітенціарної системи нашої країни, відтак його боротьба триває.

«Ця премія для мене — велика відповідальність. Я бачу сьогодні натхнення на боротьбу в людях. Для них я є втіленням держави їх мрії. Вони хочуть, щоб до них так ставилась держава, як ставлюсь я», — розповідає правозахисник.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати