Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Яку ріллю продавати першою?

У Києві відбулась дискусія щодо старту ринку землі за участю економістів, аграріїв та підприємців
09 липня, 12:58

Відкриття ринку землі, який хочуть запровадити вже декілька років поспіль, надасть можливість забезпечити права землевасникам, підвищити зростання ВВП країни, а також ліквідує тіньовий ринок і масштабну корупцію в земельній сфері. У цьому переконують учасники панельної дискусії на тему: «Старт ринку землі: чи варто на першому етапі виставляти на продаж тільки державні землі», яку нещодавно провела в Києві Національна асоціація банків України.

Наразі, стверджують експерти, ситуація з державними землями така: виникає плутанина з цифрами, і немає чіткої документації, яка пояснила б, скільки насправді гектарів землі у власності держави. Землі є державними, комунальними або приватними.

Лише 20% держземель зареєстровано в Держземкадастрі. Також зараз державні землі використовують неефективно: тільки з 2016 року продаж прав оренди на державні землі сільгосппризначення став обов’язковим через аукціони.

Упорядкувати державні землі зможе старт ринку землі в Україні. Але чи варто розпочинати цей процес саме з продажу тільки державних земель?

Аргументи «за»:

1. Ціновий орієнтир для всього ринку.

2. Відпрацювання механізму продажу.

Аргументи «проти»:

1. Старт продажу з державних земель не розв’яже проблеми порушення прав землевласників.

2. Це продовження мораторію на приватні землі на певний термін, а отже, порушення зобов’язань Україною перед Європейським судом з прав людини.

Олег НІВ’ЄВСЬКИЙ, доцент Київської школи економіки та експерт із земельних питань, у своїй презентації детально розказав про наслідки продажу державних та всіх земель: «Якщо ми запускаємо ринок з продажу державних земель, то це може бути суттєвим завищенням цінових очікувань і не може бути бенчмарком для приватних земель, потім купити цю землю зможуть явно немалі й навіть несередні сільгосппідприємства», — розповідає Нів’євський.

На його думку, ефективнішим буде саме запуск ринку із земель усіх форм власності. Тоді земля масово перейде до ефективного власника, і можна буде приватизувати, тобто передати в комунальну власність, державну землю.

«Як на мене, давати можливість місцевим громадам продавати державну землю — доцільно», — зазначає Дмитро ЯБЛОНОВСКИЙ, заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії. За словами Яблоновського, це створює додатковий ресурс для місцевих громад.

Але передача земель виключно сільськогосподарского призначення та виключно об’єднаним територіальним громадам призводить до дисбалансу, переконані експерти.

«Тобто частково якісь громади, які отримали землі, які стали комунальними, були державними, їм же і продаються. З іншого боку, потім ті громади, села і селища, які не отримали землі, в них вони залишаються державними; у разі відкриття земель внутрішньодержавних частину земель буде продано, інша частина не матиме права продаватися», — каже Іван ФУРСЕНКО, заступник голови Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад.

Напрацювання під час дискусії організатори хочуть передати до нового уряду, сформованого Володимиром Зеленським.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати