Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Завдяки допомозі Європейської комісії...

на території колишнього Придніпровського хімічного заводу проведуть очищення забруднених радіацією споруд
08 грудня, 10:20

Промисловий центр Дніпропетровщини — місто Кам’янське — відвідала представницька делегація Європейської комісії. Головна мета її візиту — вивчення ситуації з радіоактивними відходами на території колишнього Придніпровського хімічного заводу, який був одним із перших радянських підприємств зі збагачення уранової руди. Збагачення тут проводили аж до незалежності України — 1992 року виробництво зупинили. Зараз в хвостосховищах ПХЗ міститься до 42 мільйонів тонн відходів переробки радіоактивних уранових руд, а їхня загальна площа — майже 243 гектари.

Свого часу, після реструктуризації ПО «Придніпровський хімзавод», створили державне підприємство «Бар’єр», яке повинне приводити в безпечний стан промислові об’єкти й обслуговувати хвостосховища радіоактивних відходів. Утім, як пояснює його керівництво, підприємство постійно недофінансовувалось державою, і був час, коли працівникам не виплачували зарплату. Найбільш проблемною на ПХЗ є п’ята частина земельної ділянки зі спорудами та будівлями, розташованими на території південної частини підприємства. Крім того, в межах проммайданчика розташовані об’єкти, які продані приватним компаніям, і в даний час вони експлуатуються. «Ситуація на підприємстві — унікальна. Якщо в Європі чи світі подібні заводи просто закривалися, і там відбувалася рекультивація, то на території ПХЗ до цих пір працюють люди, і  це потрібно брати до уваги. Позбавити роботи понад тисячу осіб — це буде соціальний вибух», — вважає керівник підприємства «Бар’єр» Павло Дениска.

Варто зауважити, що ще з 90-х років європейські структури активно цікавляться радіоактивними хвостосховищами ПХЗ, надають допомогу в їхньому знешкодженні та приведенні території підприємства в екологічно безпечний стан. Днями делегація з Євросоюзу побувала на проммайданчику колишнього ПХЗ і особисто ознайомилася зі станом небезпечних об’єктів. «Завод зараз у дуже поганому стані, — поділився враженнями керівник секції Представництва ЄС в Україні Йоханнес Баур. — Насамперед треба зберегти будівлі від руйнування, закрити вікна, обгородити забруднену територію».

Колишній голова підрозділу з безпеки атомної енергетики Європейської комісії Адріан ван дер Меєр зауважив, що для реалізації найбільш термінових, невідкладних заходів необхідно близько 25 мільйонів євро, а вся реабілітація майданчика коштуватиме значно більше — приблизно 180 мільйонів євро. «Ми не хочемо, щоб територією заводу ходили люди, які ніякого відношення до нього не мають. Доступ на забруднені території має бути обмежений, також мають бути передбачені заходи з інформування про небезпеку для тих людей, які працюють на майданчику. Ми повинні ізолювати певні будівлі та провести очищення забруднених радіацією споруд», — сказав він.

Як повідомили члени делегації, зараз українські та європейські експерти затвердили план першочергових заходів щодо приведення території в безпечний стан. На їхнє здійснення Європейська комісія готова виділити 3,5 мільйона євро нинішнього року та 5 мільйонів — наступного. В цілому, до кінця 2017 року Європа надасть на роботи з дезактивації території ПХЗ близько 10 мільйонів євро. Представники Євросоюзу запевнили, що Україні постійно надаватимуть допомогу в екологічних заходах. Адже відповідний меморандум був підписаний на недавньому саміті Україна — ЄС.

В цілому, ядерній безпеці Європа приділяє особливу увагу — протягом 1991—2006 років Євросоюз виділив країнам колишнього СРСР на подібні заходи близько 1,3 мільярда євро. На період до 2020 року запланована сума в 225 мільйонів євро. При цьому Україні та колишньому ПХЗ у Кам’янському надається пріоритет. Планується, що Єврокомісія  допоможе Україні у створенні законодавчої та нормативно-правової бази щодо поводження з ядерними відходами, надасть устаткування для робіт на майданчику колишнього ПХЗ і допоможе з навчанням персоналу підприємства «Бар’єр».

Підбиваючи підсумки прес-конференції в Кам’янському, голова Дніпропетровської облради Гліб Пригунов висловив упевненість, що завдяки допомозі Європи на території колишнього ПХЗ обов’язково буде порядок. За його словами, не залишаться осторонь і власті Дніпропетровщини. «Екологічна безпека — один із головних пріоритетів роботи обласної влади. Проте у нас немає досвіду вирішення проблем такого рівня. Ми згодні із запропонованими невідкладними заходами щодо оптимізації безпеки населення й охорони майданчика. Роботи, які проведуть, усунуть ризики радіоактивного опромінення. Після цього показники на території заводу повинні знизитися до фонових», — зауважив Пригунов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати