Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Знайди дешевше»

Українцям радять економити, змінюючи постачальника газу
04 січня, 16:11

З нового року в понад півтора раза подорожчала доставка газу. За неї ми сплачуємо напряму облгазам, яким тарифи підняв регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Найменше – 37 коп за кубометр на місяць – платитимуть кияни, а найбільше – понад 3 гривні за кубометр на місяць – частина Вінничини. Тарифи решти облгазів коливаються в цьому діапазоні.

«Наприклад, якщо це густонаселене місто, наприклад, Київ чи Харків, то там тариф у розрахунку на 1 людину набагато менший, аніж це буде в якомусь гірському районі чи районі, який має невелику кількість людей», - пояснює координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

Нагадаємо, що за сам газ і за його доставку ми сплачуємо окремо. За газ – газопостачальній компанії, а за доставку палива – газорозподільчій компанії (облгазу).

Тож єдиний варіант зекономити на доставці палива – споживати менше. Зокрема завдяки утепленню будинків, модернізації систем опалення тощо.

А от платити менше за сам газ можна завдяки зміні постачальника та сезонним коливанням ціни.

Утім, переважна більшість споживачів досі купують газ як зазвичай – у регіональних газзбутів. Їхня ціна на січень – трохи менша 10 грн за кубометр. Хоча на ринку є пропозиції практично на 3 грн дешевше. Чому саме 10 грн, уже зацікавився уряд. Прем’єр доручив перевірити обґрунтованість цін на блакитне паливо. А також на власному прикладі показав, як його можна купувати дешевше.

«Нещодавно я особисто подав заявку на зміну постачальника газу. Зробив це онлайн за декілька хвилин. І порахував, що економія для мого домогосподарства складе порядка 30%», - наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Купити паливо по 7-8 грн за кубометр справді можна, просто змінивши постачальника, яких нині понад пів сотні. На цьому днями наголосив і Президент України Володимир Зеленський. Як приклад глава держави навів державну Газопостачальну компанію «Нафтогаз України», яка пропонує паливо суттєво дешевше, аніж більшість приватних газзбутів.

«Державні компанії для того й потрібні, щоб працювати в інтересах суспільства, створювати вигідні можливості для звичайних людей… Незважаючи на те що країна перейшла на ринок газу і ринок диктує ціни, все-таки у «Нафтогазу» сьогодні найдешевші ціни з усіх постачальників», - наголосив Володимир Зеленський.

Фахівці нагадують: єдиної ціни газу для населення із серпня 2020 року більше немає. З відкриттям ринку газу уряд більше не регулює його вартість. Усе – в руках ринкових механізмів: попиту та пропозиції, а також конкуренції. Тому в кожної компанії тепер – своя ціна на паливо. У когось вона вища, а в когось – нижча.

«Кожна людина може обрати собі те, що їй подобається, за що вона готова заплатити. І почати користуватися саме цим. Якщо це був той самий постачальник – лишитися з ним, якщо це новий постачальник – перейти до нього», - підкреслює директор з розвитку Федерації роботодавців нафтогазової галузі Вадим Гламаздін.

Після відкриття ринку газу для населення ціни на паливо в різних постачальників у січні коливаються від 7 і до майже 11 грн за кубометр.

«Один постачальник перевищив січневу позначку в 10 грн за кубометр. Натомість одразу 25 компаній пропонують у січні газ дешевше 9 грн. А в 12 постачальників ціни нижчі навіть за 8 грн», - констатує Тетяна Бойко.

Але люди завжди можуть обрати найвигіднішу ціну. Вибір – за самими споживачами.

«Наша ціна становить 7 грн 22 коп. Ціна інших, приватних постачальників газу – газзбутів – є більшою. Чому вона така – це питання до них. На це ні уряд, ні Нафтогаз наразі впливу не мають. Потенційно це може мати вплив Антимонопольний комітет», - зазначає голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Аби змінити постачальника, прокладати нову трубу не треба. Пільги та субсидії при переході до нової компанії також зберігаються. Змінити постачальника газу можна просто через інтернет чи у відділеннях банків-партнерів, зокрема Ощадбанку. Достатньо подати заяву на приєднання, мінімальний пакет документів і дочекатися відповіді компанії. Узгоджувати все це зі старим газзбутом не потрібно. Всі бюрократичні процедури зробить уже новий постачальник.

«Українським споживачам дуже важливо перейти до формату свідомого споживання газу, свідомого вибору постачальника. От мене реально дивує, яким чином зараз українські домогосподарства продовжують купувати газ у приватних газзбутів по 10 грн, коли є пропозиції майже на 3 грн дешевше», - додає голова правління НАК «Нафтогаз України».

Водночас українцям доведеться звикати до сезонних цін. Узимку вартість газу зростає, бо зростає його споживання. Як і в Європі.

«Український ринок газу є частиною європейського ринку газу, формує ціну, виходячи з того, яка ціна є в Європі», - пояснює директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Там газ нині саме дорожчає. Але в Україні завдяки рекордним запасам палива в підземних сховищах вартість для населення нині навіть нижча, аніж на біржі.

«Наша ціна становить 7,22 коп. І ця ціна є нижчою наразі, аніж той індикатив, який сформувався на українській біржі, де торгуються основні обсяги газу», - підкреслює голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

А вже навесні очікують на таке саме сезонне, але подешевшання газу. Тому експерти радять: щоб купити паливо найдешевше, треба замовляти сезонні чи річні обсяги влітку.

«Влітку газ найдешевший, а взимку газ найдорожчий. І виходячи з цього, завжди вигідно купити добрі обсяги газу десь у травні чи червні, або хоча б у липні, і мати гарантовано найдешевший газ по тому року, коли ви його купили», - додає Олександр Харченко.

Таких сезонних пропозицій було достатньо вже цього року. Але через низьку обізнаність про ринок газу більшість українців ними не скористалася. Та фахівці переконані: після цієї зими змінити постачальника наважиться значно більше людей.

«Тут важливо, щоб наш, український споживач став більш свідомим. І ми в Нафтогазі дуже сподіваємося, що цієї весни, цього літа багато споживачів скористаються як можливістю змінити постачальника, так і можливістю придбання газу за низькою літньою ціною», - наголошує Андрій Коболєв.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати