Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Донеччина: немає інформації — немає й туризму

10 червня, 00:00

Всього близько 30 чоловік з різних районів Донецької області виявили бажання безпосередньо працювати над розвитком зеленого туризму в шахтарському регіоні, де цей вид відпочинку порівняно, наприклад, iз західними областями України, поки розвинений не дуже добре. Можливо, це пов’язано з тим, що Донеччина навіть у самих донеччан завжди асоціювалася лише з шахтами та нескінченними промисловими районами, а ось про особливості її природи зазвичай мало хто замислювався.

Сьогодні зелений або сільський туризм за великим рахунком розвинений лише в одній точці Донбасу — на батьківщині великого композитора Сергія Прокоф’єва, селі Красному, яке є одночасно і мальовничим куточком природи, і музеєм просто неба. Ще однією потенційною зоною зеленого туризму є Слов’янський район, у якому розташований знаменитий однойменний курорт, де є унікальні грязі, які не поступаються за своїми властивостями відомим європейським курортам. Однак, якщо у Красному вже дуже багато жителів активно працюють над розвитком зеленого туризму, то у Слов’янському районі ця робота лише розпочинається. Крім того, в регіоні є ще багато місць, що — за належного підходу — могли б стати справжніми перлинами для туристів, які віддають перевагу відпочинку на природі. Але сьогодні лише деякі донеччани проявляють інтерес до нього і бажають працювати саме в цій сфері. В основному, бажання працювати над розвитком сільського туризму висловлюють цілі сім’ї, які проживають у тому чи іншому мальовничому куточку Донеччини.

Однак, за словами начальника відділу з питань туризму та курортів Донецької облдержадміністрації Наталі Шинкаренко, розвиток цього виду бізнесу, а сільський туризм, по суті, є саме прекрасним способом заробити, міг би врятувати більшість районів Донбасу, у яких ледве не половина жителів не мають роботи. У цілому, якби донеччани почали більш серйозно займатися цією роботою, у регіоні б з’явилися тисячі нових робочих місць, для яких не треба було б спеціально створювати якесь підприємство. Але, на жаль, поки це усвідомлюють лише одиниці.

За словами Н. Шинкаренко, головна проблема, пов’язана з розвитком зеленого туризму в Донбасі, — банальна: відсутність доступної для населення інформації про цей вид бізнесу. Сільське населення у більшості своїй навіть не підозрює про те, що у них є можливість створити курорт у своєму власному населеному пункті. Адже саме так зробили жителі Красного, які спочатку зібрали експонати для музею Сергія Прокоф’єва і організували на його батьківщині музей, а потім для приваблення туристів почали переобладнувати свої садиби, що стали своєрідними мініпансіонатами для тих, хто бажає відпочити на природі. Тут жителі самі проводять екскурсії, пропонують програми відпочинку, возять до особливо мальовничих куточків села. Подібні починання існують і у відомому Святогір’ї, де нещодавно було освячено Свято-Успенську Святогорську Лавру, і на узбережжі Азовського моря…

Більш того, згідно з результатами дослідження уподобань жителів Донбасу у виборі видів відпочинку, проведеного відділом з питань туризму та курортів, з’ясувалося, що 93,8% жителів області вважали б за краще відпочивати у мальовничих куточках області, а понад половину люблять відпочивати саме на природі. Тобто зелений туризм у регіоні справді запитаний, однак факти показують, що він буде популярний лише за наявності деяких умов. Як відзначила Н. Шинкаренко, важливим аспектом у розвитку цього виду туризму є гідне фінансування. Кошти потрібні передусім для того, щоб відремонтувати і постійно підтримувати в гідному стані сільські будинки та ділянки, але не у всіх сільських жителів є така можливість. При цьому, за її словами, тут існує ще одна проблема: селяни просто бояться брати кредити під розвиток зеленого туризму, тому що не хочуть ризикувати. На її думку, ця проблема також базується на дефіциті інформації, адже селяни, в основному, не знають законів, згідно з якими вони можуть працювати у цьому виді бізнесу, не впевнені в його прибутковості і просто не бачать підтримки з боку місцевої влади, що також важливо.

За словами Н. Шинкаренко, дуже багато керівників міст та районів сьогодні також не знають про можливості, які відкриває зелений туризм. У зв’язку з цим відділ з питань туризму запланував провести в липні цілу низку семінарів для заступників керівників райдержадміністрацій і самих потенційних власників сільських садиб, щоб роз’яснити їм усі перспективи цього виду туризму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати