Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Принц Гаррі з Віндзорів і «Нескорені» з Мономахів!»

Засновник змагань для ветеранів зустрівся з українськими військовослужбовцями
26 вересня, 18:42

Британський ветеран війни в Афганістані, який у жовтні 2012 року, керуючи «Апачем» (передова модель вертольота), знищив одного з лідерів терористичної організації «Талібан», внук королеви Великої Британії Єлизавети II, принц Гаррі Уельський зустрівся з українськими військовослужбовцями на тренуванні із сидячого волейболу. Їхнє спільне фото викликало хвилю позитивних реакцій у соцмережах. «Принц Гаррі з Віндзорів і «Нескорені» з Мономахів!» — написала у себе в Facebook головний редактор «Дня» Лариса ІВШИНА.

Принц Гаррі є п’ятим у черзі на британський трон після свого батька, старшого брата і двох племінників. У 2014 році він заснував «Ігри нескорених», Україна ж у них бере участь вперше. І вже має першу медаль — бронзову нагороду у штовханні ядра здобув 29-річний офіцер Національної поліції з Волині Сергій Торчинський. У міжнародному турнірі беруть участь військовослужбовці та ветерани, які дістали травми або поранення при виконанні своїх обов’язків. Цьогорічні змагання проходять у Торонто з 24 до 30 вересня та об’єднали понад 550 поранених бійців із 17 країн, що змагатимуться у 12 адаптивних спортивних дисциплінах. Уболіваймо за наших вояків!

ДОВІДКА «Дня»

Звичайно, образ «Нескорених» з Мономахів» є збірним та символічним. Проте тут наявний глибокий історичний підтекст та сенс, бо «галактики» правлячих династій Давньої Русі-України та Британії зустрічались ще 1074 року (!), коли донька останнього англосаксонського законного короля Англії Гарольда ІІ, Гіта, стала дружиною молодого Володимира Всеволодовича, згодом — Великого князя Київського Володимира Мономаха. Нащадками цього шлюбу, між іншим, була потужна гілка Рюриковичів — Володимировичів: Великий князь Мстислав, син Гіти, у ХІІІ столітті — Руський самодержець Роман та король Данило. Отож, колись ці «галактики» зустрілися й поєдналися! А щойно відбулась нова зустріч, хай Англією керує інша, Віндзорська династія, але ж наші українські хлопці — нащадки Мономаха, Гіти, Данила по духу. І це — справді символічно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати