Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Корона» від «Дня» — «за утвердження історичної пам’яті»

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО: «Приклад Євгена Грицяка не тільки надихає, а й спонукає до дій»
27 грудня, 12:10

2013-го Україна відзначала 60-ту річницю Норильського повстання. Одним із його лідерів був відомий українець Євген Грицяк. Ще 1953 року це повстання продемонструвало потенціал до застосування такого демократичного засобу, як мирний протест. І це в умовах жорсткої табірної тоталітарної системи. Нагадаємо, що 70% ув’язнених становили українці. Валентин Наливайченко — єдиний з українських політиків (партія «УДАР») звернув увагу на публікації в «Дні» і подав проект постанови про відзначення цієї дати на державному рівні. На голосування цю постанову так і не було винесено, але затвердили на профільному комітеті. Чи здатні це зробити депутати наступного року? Окрім того, Валентин Наливайченко був єдиним політиком-учасником Громадських слухань, організованих за підтримки «Дня», на яких обговорювали роль і місце в українській історії повстання в’язнів Норильських концтаборів. За утвердження історичної пам’яті нагороджуємо народного депутата Валентина Наливайченка «Короною «Дня». Нижче пропонуємо вашій увазі відповіді пана Наливайченка на нашу традиційну новорічну анкету.

Безперечно, подія року для всіх нас — Євромайдан, рух українців за гідність та вільне життя на своїй землі. Майдан змінив багато. 2013 рік показав, наскільки велика прірва між українцями і владою. Мур корупції та беззаконня влади — те, що не сприймають люди і проти чого протестують по всій країні.

Влада протягом року показала, що не бажає вчитися на власних помилках. У році, що минає, правоохоронні та судові органи  відвернулися від людей, залишивши українців сам на сам з беззаконням, загрозами для життя і здоров’я. На моє переконання, до цього призвела безвідповідальність та політизація силових відомств і судів.

Майдан силами активних молодих людей дав новий поштовх розвитку українського суспільства. Громадські активісти й лідери нового покоління довели нікчемність існуючої системи влади та продемонстрували, що можуть діяти по-новому, рішуче й активно. Боротися за права і свободи людей.

Якщо використовувати комп’ютерну термінологію, то програма, яка зараз діє в державі, — інфікована. Це вже вірус, який працює на знищення. А Майдан вивів на вулицю людей, які здатні написати нову програму. 

Знову ж таки — Євромайдан. Цей рух важливий і цікавий для мене в першу чергу як для людини і громадянина.

Навколо мене багато сильних людей, які надихають своїм прикладом. Одного з таких я зустрів на заході, організованому газетою «День». Це лідер Норильського повстання Євген Грицяк. Людина неймовірної сили духу. Людина, яка пережила репресії і табори, втратила здоров’я у боротьбі за Незалежність України. Але не втратила оптимізму, віри у майбутнє, попри складні умови. Приклад таких людей не тільки надихає, а й спонукає до дій — повернути на державний рівень вшанування їхнього подвигу, боротися в парламенті за їхній соціальний статус, зберігати правду про героїчні сторінки історії.

Воля та сила духу — глибоко всередині кожного українця.

Яскравою подією цього року стала фотовиставка газети «День». Безпрецедентно велика кількість робіт, і кожна з них — окремий світ. Радощі, трагедії, свята і буденність — сотні талановитих робіт, які склали мозаїку сучасної України.

З радістю зустрів нову книжкову серію «Підривна література». Після «Бронебійної публіцистики», яка стала проривом минулого року, ви не зупинилися і не розчарували. Тримаєте дуже високу планку. З інтересом чекаю на «День» наступного року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати