Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Афіша

20 квітня, 17:05
ФОТО СЕРГІЯ ЄФАНОВА

ВИСТАВА ТИЖНЯ

«Лялька. Нова історія Коппелії» — 30 квітня, Київський муніципальний театр опери і балету для дітей та юнацтва

Лібрето суттєво переписав, а також здійснив постановку талановитий молодий хореограф, соліст «Київ модерн-балету» Сергій Кон — за цю виставу він одержав «Київську пектораль» у номінації «Кращий режисерський дебют». Історія про героїв романтичної казки-новели «Піщана людина» Гофмана про ляльок, які ожили завдяки експериментам професора алхімії Коппеліуса, у виставі набула філософського змісту. Це розповідь про створення досконалої Ляльки, яка повинна була допомогти чарівникові Коппеліусу (Артем Тимчук) захопити владу над людством. Але лялька Коппелія (цю роль виконує прекрасна балерина Міе Нагасава), яка отримала завдяки чарівному каменю не лише людську подобу, а й душу і почуття, зуміла протистояти Коппеліусу і разом із Францем (Владислав Євтушенко) врятували місто та його мешканців від злих помислів Чаклуна. Цей балет пробуджує щирі почуття — людяність, доброзичливість і чуйне ставлення до інших.


КОНЦЕРТ ТИЖНЯ

V.S.O.P. Юрій Андрухович + Karbido + VJ Group CUBE — 26 квітня, Одеса; 28 квітня, Київ (Арт-хол)


ФОТО З САЙТА PROMIN.CV.UA

Український письменник Юрій Андрухович і польський гурт Karbido виступлять у Києві та Одесі зі спеціальною програмою V.S.O.P., підготовленою до десятиріччя з часу виходу їхнього першого спільного альбому «Самогон». Стрижнем програми стануть оновлені версії дев’яти композицій «Самогону». Їх доповнить своєрідний the best — вибрані твори з подальших «Цинамону», «Абсенту» і Atlas Estremo. «Самогон» поєднав вірші Ю. Андруховича зі збірки «Пісні Мертвого Півня» з джазово-роковими Karbido. Альбом «Цинамон», за основу якого було взято поезію з «Екзотичних птахів і рослин», звернувся до забутих місць та містечок Галичини першої половини ХХ ст., що зникають серед війни. Концертна версія «Цинамону» знайшла особливе візуальне оздоблення (АртПоле, VJ Group CUBE, Ельжбета Бірило), завдяки чому музика й поезія набули додаткового виміру. Остання частина трилогії, «Абсент» — мультимедійна вистава на стику поезії, прози та кіно. Виданий 2015 року Atlas Estremo, поетично препарована проза із «Лексикону інтимних міст» та авангардно-панково-джазові ескапади — це авторська подорож навколо світу спогадів і розчарувань.


ВИСТАВКА ТИЖНЯ

«Самаритяни з Маркової» — Музей історії Києва

Документальна фотовиставка є спільною акцією Музею та Посольства Республіки Польща. Під час Другої світової війни родина Вікторії та Юзефа Ульмів пожертвували своїм життям, рятуючи інших. Трагічна історія цієї сім’ї стала поштовхом до створення в селі Марковій, де мешкали Ульми, Музею поляків, котрі віддали своє життя, рятуючи євреїв під час окупації Польщі нацистами. 1939 року в селі Марковій мешкали тридцять родин євреїв, близько 120 людей. Влітку та восени 1942-го більшість із них було розстріляно німцями, але частину євреїв сховали у себе сусіди-поляки. Однією з таких родин були Ульми. Попри те, що вони самі мали шестеро дітей, Ульми прихистили під своїм дахом ще дві єврейські родини — Ґольдманів та Шаллів, загалом восьмеро людей. 1944 року на Ульмів донесли поліцаям. Нацисти розстріляли всіх — дорослих та дітей. 1995 року Вікторію та Юзефа Ульмів було проголошено Праведниками народів світу, а в березні 2016 року в селі Марковій відкрито Музей. Виставку можна відвідати до 3 травня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати