Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Авангардні раритети

5 грудня відомий композитор Леонід Грабовський передасть ноти до київського архіву-музею
04 грудня, 15:36
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

У Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України відбудетьсяпрезентація документів особового фонду Леоніда Грабовського — одного з найяскравіших українських композиторів-авангардистів 1960-х. Грабовський прибув із Вашингтона до Києва, аби власноруч передати на державне зберігання автографи своїх творів. Це написані 1960—1980-х у Києві клавіри одноактних опер-буф на тексти водевілів Антона Чехова «Ведмідь» та «Пропозиція», а також партитура написаного у Нью-Йорку 1993-го вокального циклу And it will be («І буде так») на вірші Миколи Воробйова для мецо-сопрано, кларнету, скрипки та фортепіано.

— Рукописи від українських митців надходять постійно, але значно рідше маємо справу з документами визнаних у світі представників української діаспори, до яких належить і Леонід Грабовський (з 1990-го він мешкає у США). Хвилею надходжень із-за кордону позначені 1990-ті, — коментує Олена РАЧКОВСЬКА, начальник відділу формування НАФ і діловодства ЦДАМЛМ України. — Зараз ми співпрацюємо з письменницею Вірою Вовк, яка передає автографи своїх творів із Бразилії. Започаткований особовий фонд Грабовського поки що невеликий, це всього вісім справ, але маємо надію, що він буде поповнюватися новими надходженнями.

У залі архіву-музею відбудеться концерт із творів Л. Грабовського. Прозвучать: «Пастелі» на вірші Павла Тичини, «Гомеоморфія-2» для фортепіано, «Мікроструктури» для гобоя соло, Fьr Elise zur Erinnerung («Елізі на згадку») для фортепіано і дев’ять мініатюр на тексти Веліаміра Хлєбнікова. Участь беруть артисти ансамблю «Київська камерата» (художній керівник і диригент Валерій Матюхін), піаніст Євген Громов, гобоїст Максим Коломієць, сопрано — Інна Галатенко і Тамара Ходакова. Також експонуватиметься виставка документів Леоніда Грабовського, що вже зберігаються у ЦДАМЛМ України. Це нотні рукописи із фондів видавництва «Музична Україна» та Національної кіностудії ім. О. Довженка, фотографії з Грабовським із особових фондів композиторів Левка Ревуцького, Бориса Лятошинського, Марка Кармінського, музикознавця Олени Андреєвої.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати