Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Для формалістів і дебютантів

01 червня, 15:18
НАЙКРАЩИЙ ІГРОВИЙ ФІЛЬМ – «ГНІЗДО ГОРЛИЦІ» / ФОТО З САЙТА KINOAFISHA.UA

У Будинку кіно відбулася церемонія нагородження лауреатів Премії національної спілки кінематографістів України за найкращі вітчизняні фільми 2016 року.

Спеціальною премією імені Олександра Довженка – Почесною відзнакою НСКУ за видатний внесок в українське та світове кіномистецтво було відзначено режисера анімаційного кіно, художника, педагога Євгена Сивоконя.

Якщо ж бути точним, то цього вечора вручалися дві відзнаки: дипломи Асоціації кінокритиків НСКУ та власне Премії НСКУ.

Дипломами Асоціації кінокритиків за результатами опитування Бюро української кіножурналістики (БУК) відзначені такі роботи:

- найкращий фільм – «Моя бабуся Фані Каплан» (режисер Олена Дем’яненко);


НАЙКРАЩИЙ ФІЛЬМ – «МОЯ БАБУСЯ ФАНІ КАПЛАН» / ФОТО З САЙТА  KINOAFISHA.UA

- найкращий ігровий фільм – «Гніздо горлиці» (режисер Тарас Ткаченко);

- найкращий неігровий фільм – «Українські шерифи» (режисер Роман Бондарчук);

- найкращий анімаційний фільм – «Микита Кожум’яка» (режисер Манук Депоян);

- найкращий короткометражний фільм – «Цвях» (режисер Філіп Сотниченко);

- найкращий фільм-дебют – «Varta1, Львів, Україна» (режисер Юрій Грицина).

Премії НСКУ отримали:

- найкращий неігровий фільм – «Десять секунд» (режисер Юлія Гонтарук);

- найкращий анімаційний фільм – «Микита Кожум’яка» (режисер Манук Депоян);

- найкращий короткометражний фільм – «24» (режисер Станіслав Битюцький);

- найкращі дебюти – «Виклик» (режисер Олег Харченко) і «Спогади мерця» (режисер Микола Засєєв).

Номінацію «найкращий ігровий фільм» було знято рішенням журі Премії НСКУ через відсутність конкурсу. Натомість вручили дві премії у категорії «найкращий фільм-дебют», що відповідає новій концепції Премії НСКУ, яка відтепер буде більшою мірою зосереджена на підтримці молодих кінематографістів.

Премію НСКУ вручали вчетверте.

Найцікавіше тут – колізія, що виникає при порівнянні лауреатів кінокритиків з одного боку та фаворитів журі НСКУ – з іншого. Зрозуміло, що  збігу щодо «Микити Кожум’яки» було не уникнути, бо минулого року це був єдиний повнометражний, добре профінансований та прорекламований анімаційний проект. А ось з розходженнями ситуація інакша. Як не стався до ігрових картин, що були завершені минулого року (ми зараз не говоримо про їхню якість), – вони вийшли на екрани і мали свою публіку, тому посилання журі НСКУ на «відсутність конкурсу» звучать дещо дивно. Мабуть, секрет у тому, що БУК проводить опитування, розсилаючи анкети по широкій базі кінокритиків і кіножурналістів, зокрема тих, хто не входить у НСКУ. Тож у першому випадку очевидна схильність заохочувати формальний пошук і експеримент – це стосується, зокрема, незвичних за формою «Цвяха» та, особливо, «Varta1, Львів, Україна», а також ліричних і водночас іронічних «Українських шерифів». І не дивно, що у НСКУ у пошані виявилися більш традиційні й водночас актуальніші «Десять секунд», присвячені наслідкам війни в Маріуполі. Окремої похвали заслуговує прагнення НСКУ підтримувати початківців – це стосується, зокрема, й роботи Битюцького, рівною мірою кінокритика, кіномана і кінорежисера.

Загалом головний підсумок нагородження – кінопроцес в Україні не спиняється  й урізноманітнюється на очах. Що не може не тішити.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати