Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Додому» — в Канни

У конкурсній програмі Каннського кінофестивалю покажуть українську картину
19 квітня, 11:53
КАДР З ФІЛЬМУ «ДОДОМУ» / ФОТО ESPRESO.TV

Повнометражний дебют кримськотатарського режисера Нарімана АЛІЄВА «Додому» (EVGE) покажуть у престижній конкурсній програмі «Особливий погляд» 72-го Каннського кінофестивалю.

Сам режисер зауважив:

— Це велика честь — представити свою дебютну роботу на Каннському фестивалі. Про це мріє кожен кінематографіст, і я не був винятком. Ми довго й наполегливо йшли до того, щоб цей фільм відбувся. Я вдячний всій команді, яка працювала над проектом.

Картина розповідає історію кримського татарина Мустафи. Двоє його синів поїхали в Київ після анексії Криму. Розповідь починається з того, що гине його старший син Назім, і батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

Пилип ІЛЛЄНКО, голова Держкіна, привітав Нарімана Алієва і наголосив: «Потрапляння української стрічки кримськотатарського режисера до конкурсної програми Каннського фестивалю — подія не лише кінематографічна, а й соціально-політична. Вже другий рік поспіль фільм на важливу для України тему прозвучить у межах найвизначнішої кіноподії світу. Для нас це вже перемога».

Головні ролі в EVGE («Додому») виконали Ахтем СЕІТАБЛАЄВ і Ремзі БІЛЯЛОВ. Продюсером стрічки став Володимир ЯЦЕНКО («Дике поле»), а виробництво взяла на себе кінокомпанія Limelite. Фільм створений за допомогою Міністерства культури України, а його міжнародними продажами займатиметься авторитетна компанія Wild Bunch.

Володимир Яценко підкреслив:

— Участь фільму в конкурсі Каннського фестивалю — це професійна вершина для будь-якого режисера і продюсера. Дуже рідко в Un Certain Regard відбирають дебютні фільми, і я радий, що для нас із Наріманом — це лише перший крок. Ми будемо боротися за перемогу у фестивалі, і я впевнений, що це лише початок успішної фестивальної долі фільму. Я також сподіваюся, що це дозволить Оскарівському комітету в Україні розглянути можливість відбору EVGE («Додому») як фільму, що гідно представить нашу країну в оскарівських перегонах.

«Особливий погляд» — це друга за значущістю (після основного конкурсу) програма Каннського кінофестивалю. У різний час у ній перемагали такі видатні  сучасні режисери, як Йоргос ЛАНТІМОС, Кім Кі ДУК, Апічатпонг ВЕРАСЕТАКУЛ та інші.

За останні 5 років це вже третій український повнометражний фільм у Каннських конкурсах . До того нашу країну там представляли «Плем’я» Мирослава СЛАБОШПИЦЬКОГО та «Донбас» Сергія ЛОЗНИЦІ і двічі здобували нагороди.

Наріман Алієв — кримськотатарський режисер, автор трилогії коротких метрів «Кримські історії», учасник об’єднання СУК («Сучасне українське кіно»). Його фільм SENSIZ («Без тебе») був представлений в рамках Generation 14+ 66-го Берлінського кінофестивалю. У своїх роботах він досліджує тему сімейних взаємин, традицій та побуту кримських татар.

72-й Канський кінофестиваль пройде з 14 по 25 травня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати