Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Духовний вимір ботанічного світу

У львівському арт-центрі представили проект Мар’яна Пирога
06 червня, 16:08

Артцентр «Дзиґа» презентував мистецький проект Мар’яна Пирога «Сакральний Гербарій». Експозиція досліджує духовний вимір ботанічного світу та ботанічне таїнство.

У галереї розмістилося 70 об’єктів, які, за словами художника, складаються з сакральних артефактів, ілюстрацій, священних текстів та епізодів з життя Ботанічних Святих, а також відтворених у інсталяції певних подій. Митець для їх створення використовував гілки дерев, листки, квіти тощо. Деякі роботи нагадують гербарій, який Мар’ян Пиріг, наповнивши своїм художнім глибинним баченням, клеїв на дерев’яні пофарбовані дошки. У інших він накладав кілька компонентів у проекції та прилаштував лупу, через яку можна розгледіти спроектовані образи ботанічного світу.

«Святе письмо очима рослин. Шана стихії, уклін їй та молитва. Конкретики немає. Проект буде жити своїм життям», — розповів автор.

«Сакральний Гербарій», за словами художника, є еволюційним проектом. Він буде його допрацьовувати, домальовувати й доробляти вже в галереї в часі експозиції. Тому на закритті «Сакральний Гербарій» виглядатиме зовсім по-іншому, ніж на відкритті. На підтвердження цього митець під час відкриття доповнив експозицію ще одним об’єктом.

«Дивний та цікавий — це два визначні параметри цього проекту. Він змушує думати, напружуватись та переживати», — зазначив артдиректор галереї Влодко Кауфман.

«Сакральний Гербарій» є першою частиною проекту Мар’яна Пирога «Хроніки Ботанічних Святих». Друга частина проекту експонуватиметься в львівській галереї сучасного сакрального мистецтва ICONART з 2 липня.    

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати