Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Казимира не скинуто

У Центр сучасного мистецтва «Совіарт» художник-акціоніст Анатоль Федірко представив свої оригінальні роботи
20 квітня, 11:19

«Фабрика супрематичного мистецтва ім. К. Малевича» — персональна виставка «епатажного художника», як називають у ЗМІ Анатоля ФЕДІРКА. Стійкий епітет — майже як «Голова Земної Кулі» до Вєлєміра Хлєбнікова, — пристав до митця не просто так. Федірко — чи не єдиний в Україні художник-акціоніст, людина-гепенінг. Таким у нас був хіба що Фріпулья-Федір Тетянич. Утім, на відміну від Тетянича, Федірко давно вже проміняв столицю з її принадами для самореклами на провінційні Чернівці. Час від часу звідти у «велику Україну» долинають відгуки чергових федірківських витівок. То він відкриває «пам’ятники» політичним діячам сучасності, то всіх запевняє, що одержує Шевченківську премію. Чи увічнює, у формі супрематичного, а-ля Малевич, «пам’ятника» Невідомому народному депутату України минулих, сьогоденних і майбутніх скликань...

До речі, минулого року в Чернівцях зусиллями Федірка поставили «Пам’ятник невідомому корупціонеру». Виглядає він як півметрова однодоларова монета з портретом ерцгерцогині Австрії Марії-Терезії на аверсі, в оточенні трьох залізних рук.

«Марія-Терезія зробила Буковину осередком європейськості. А One dollar постійно в Чернівцях присутній», — пояснював митець.

На супрематизм Анатоль Михайлович «хворіє» давно. Можна навіть сказати, що він — то і є внутрішня сутність самого Федірка, його душа і релігія. 2015-го в Чернівцях художник представив «Фабрику супрематичного мистецтва ім. К. Малевича» — довготривалий художній проект, завдяки якому до геометрії супрематичного живопису долучалися би всі, хто тільки забажає долучитися до живопису. Напевно, до цього часу на Буковині фанати авангарду 100-річної давнини закінчилися. Тож, днями на свій день народження (йому щойно виповнилося 60 років) художник привіз «Фабрику» до Києва, на Андріївський узвіз.

Епатажу на відкритті не було. Гості — переважно колеги-художники — мирно спілкувалися один з одним. З таким саме успіхом оглянути «симбіоз» Федірка з Казимиром Малевичем до 12 травня зможе й будь-хто із поціновувачів сучасного мистецтва. Експозиція займає обидва виставкових зали ЦСМ «Совіарт». Її центральним експонатом є... «супрематична» гільйотина.

— Вона — символ роздумів про те, в який спосіб треба сприймати мистецтво, — пояснили нам у галереї. — Що в ньому найсуттєвіше: зовнішня форма чи внутрішня суть?

Відповідь видалася нам аж занадто очевидною... Втім, Федірко сам по собі настільки відрізняється від будь-кого з нашого звичного оточення, що відвідини його виставок ніколи й ніхто не зможе назвати марно витраченим часом.

— ЦСМ «Совіарт» тривалий час, з початку 2000-х, співпрацює з Анатолем Федірком. У нас він здійснив серію проектів: «Супрематизм», «Тайна вечеря», «Комунікація 21» тощо. Чим нас зацікавив саме цей художник? Ну, це дуже просто! По-перше, за рейтингом Асоціації арт-галерей України, Федірко є одним із найвідоміших вітчизняних художників-акціоністів. Взагалі, в Україні таких мало, акціонізм у нас не дуже прижився, — зазначив голова Асоціації арт-галерей України, засновник Центру сучасного мистецтва «Совіарт» Віктор ХАМАТОВ. — По-друге, де-факто, Федірко залишається «єдиним родичем» Казимира Малевича, котрий мешкає в Україні. Принаймні, його заяву про те, що він є онуком Казимира, ніхто досі офіційно не спростував...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати