Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

27 липня, 00:00

«Лесині джерела» відзначать ювілей

Із 29 по 31 липня у Новоград-Волинську (Житомирська обл.) пройде свято «Лесині джерела». Цьогоріч фестиваль відмітить своє 25-річчя. За традицією, організатори форуму популяризують автентичне українське народне пісенне та декоративне мистецтво, щоб зберегти і розвинути національні традиції, повідомляє прес-служба Облдержадміністрації. На фестиваль запрошено близько тридцяти народних колективів Житомирської області, які виступатимуть на спеціально змонтованих майданчиках по всьому місту. У гості приїдуть делегації з різних куточків України та з різних країн світу. Пройдуть широкомасштабні гуляння. Про це повідомили начальник обласного управління культури і туризму Юрій Градовський та головний режисер «Лесиних джерел» Микола Мартинюк. У рамках свята також відбудеться Всеукраїнський поетичний вернісаж, Конкурс читців імені Лесі Українки, продемонструють фрагменти вистави «Лісова пісня», пройде книжкова виставка, виставка-продаж виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День», Житомир.

Гуцули зберуться у Косові

Із 27 по 28 серпня у місті Косів Івано-Франківської області відбудеться XIX Міжнародний гуцульський фестиваль, повідомляє прес-служба голови облдержадміністраці (розпорядження про це підписав губернатор Михайло Вишиванюк). Мета фестивалю — розвиток та популяризація традиційних видів народного мистецтва, гуцульських звичаїв, обрядів, підвищення соціального й мистецького статусу автентичного фольклору, виявлення самобутніх творчих колективів, окремих виконавців та майстрів образотворчого й декоративно-ужиткового мистецтва. Під час фесту відбудеться науково-практична конференція «Гуцульський феномен: мистецтво життя і творчості», вернісаж-виставка ліжникарства «Барвограй», конкурсні мистецькі програми художніх колективів та інші заходи.

Монумент «Рідкісному птахові» буде на Дніпрі

У нашій столиці можуть відтворити композицію, яка символізуватиме слова Миколи Гоголя «Мало який птах долетить до середини Дніпра». Про це сказав голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець, повідомляє УНІАН. «Головні пам’ятники й історичні місця розташовані на правому березі Києва, деякі на лівому, але встановити пам’ятник прямо посеред Дніпра не приходило в голову нікому. «Студія творчих ініціатив» запропонувала втілити цю креативну ідею, яка стане ще й способом увічнення ідеї Гоголя, який любив, знав Київ і не раз у ньому бував», — заявив О.Бригинець. — Постамент для цього символічного знаку вже готовий. Композиція у вигляді птаха може бути встановлена на базі залишків Миколаївського мосту, який підірвали під час Великої Вітчизняної війни. Від нього залишився один із биків посеред Дніпра... Сподіваюся, це питання буде влагоджене до осені, і тоді «Рідкісний птах» може з’явиться посеред Дніпра до Євро-2012». Депутат упевнений, що згадки про «...птаха» з’являться у програмі річкових екскурсій по Дніпру. Можливо, навіть на її тлі полюблять фотографуватися молодята, які мають звичай приїжджати до пам’ятника засновників Києва... Гоголь писав у «Вечорах на хуторі поблизу Диканьки»: «Чудовий Дніпро при тихій погоді, коли вільно і плавно мчить крізь ліси й гори повні води свої. Ані ворухнеться, ані загуркотить... Мало який птах долетить до середини Дніпра»...

Роберт Плант їде до Києва

Фронтмен легендарного гурту Led Zeppelin виступить у Києві 31 липня (в рамках свого світового турне). Концерт Планта та його гурту Band of Joy відбудеться в Національному палаці «Україна». 62-річний музикант презентує в нашій столиці студійний альбом, записаний разом із його новим гуртом — Band of Joy. Альбом так і називається: «Band of Joy». Реліз відбувся у вересні 2010 р. Цього року диск було номіновано на дві статуетки «Греммі». Нагадаємо також, що завдяки попередньому релізу Роберта Планта — альбом кавер-версій «Raising Sand» із кантрі-співачкою Елісон Краусс, його нагородили п’ятьма преміями «Греммі»! Він був вокалістом Led Zeppelin — одного з найвизначніших гуртів у історії рок-музики. Зазначимо, що в серпні 2003 року Роберт Плант уже виступав у Києві. Як розповіли «Дню» організатори гастролей, зберігаючи традиції виконання творів Led Zeppelin, що стали вже класикою, Роберт Плант здивує слухачів своєю нестандартною інтерпретацією рок-н-ролу. Відкриють концерт володарі премії «Гріммі» — рок-гурт з Мемфіса North Mississippi Allstars. Нагадаємо, Роберт Плант, який має титул «Кращий рок-вокаліст планети», розпочав своє світове турне з Північної Америки, потім продовжив гастролі Європою, повідомляє Аліса АНТОНЕНКО.

«Симфонія кольору»

Так назвали експозицію своїх живописних робіт Ганна Доброва й Тамара Гик. Виставка проходить у Музеї книги й книгодрукування України (в Києво-Печерській лаврі). Картини обох молодих київських художниць сповнені соковитого, тріумфуючого й водночас вишуканого кольору й світла. Для кожної з них живопис — це справжній гімн краси світу та його ж вічній таємниці. Ганна Доброва й Тамара Гик звертаються до одних і тих самих жанрів — портрет, пейзаж і натюрморт. Інколи мотиви, вибирані ними, надзвичайно близькі. Але при цьому кожна з учасниць «Симфонії кольору» має індивідуальний дар — і власний голос. Тамара Гик створює світ, сповнений тепла й затишку. Вона осяює свої натюрморти радістю, яка буквально ллється через край, і настроєм свята («Великодній натюрморт», «Гості на порозі», «Коник», «Рожева фантазія»); на портретах — найближчі їй люди («Портрет бабусі»). Пейзажі Тамари Гик — зазвичай ескізи, сповнені безпосередньої свіжості та здивування перед чимось незвичайним («Старий будинок»), а живописні роботи художниці разюче відрізняються від її графіки («Полотно життя»). Ганна Доброва здається чуйнішою до світу як таємниці. Знайомі, звичні предмети її натюрмортів сприймаються як герої андерсенівської казки — або повний символіки й натяків реквізит до новели в дусі Купріна («Бублики», «Жовта орхідея», «Сонечко», «Червоне яблуко»). Її пейзажі заворожуюче магічні («Куточок Києва»). А «моделями» портретів Ганни Добрової стають кішки — художниця створює цілу серію («Пильний погляд», «Кішки» тощо), повідомляє Оксана ЛАМОНОВА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати