Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

07 лютого, 00:00

«Хмельницький в іменах»

Знайти біографічні дані діячів культури та мистецтва, які народилися століття, а то й декілька віків тому — справа не така й важка. А от дізнатися більше про життя наших сучасників, яке більш ніж дотичне до світу мистецтва (бо ці люди самі його й творять), — набагато важче. У Хмельницькому відбулася презентація книги-довідника «Хмельницький в іменах: Прозаїки, поети, журналісти», матеріали до якого збиралися впродовж усього 2006 р. укладачами Володимиром Дмитриком й Євгеном Семенюком — постатями, знаними далеко за межами Хмельниччини. Довідник нараховує 148 імен; звичайно, в самому місті митців пера набагато більше, але до книги увійшли лише ті, чия творчість, за словами Євгена Семенюка — завідуючого відділом культурно-публіцистичних програм Хмельницької обласної телерадіокомпанії «Поділля-центр» — відповідає високим вимогам такого роду видання. Нехай вихід довідника «Хмельницький в іменах» не є подією для всієї України, проте для міста це, безумовно, важлива подія, яскрава сторінка в його історії. Якби подібними довідниками могло похвалитися кожне місто, літопис імен, які через століття ввійдуть в історію нашої країни, був би хоча би більш-менш повним. Ельвіра ЗАГУРСЬКА , спеціально для «Дня».

«Мультяшки» в батику

У галереї «Акварель» відкрилася персональна виставка Олени Зайченко. Улюблена техніка молодої київської художниці — батик, проте батики ці дуже незвичайні. Вони мають дивовижний колорит, одночасно аскетичний і вишуканий, а нерідко і зовсім побудований на поєднанні чорного, білого, різних відтінків сірого, а також золота і срібла. Несподіване враження справляють і не зафарбовані прозорі «віконця», завдяки яким батик набуває деякої схожості з вітражем.

Улюблені персонажі Олени Зайченко — дивовижні тварини і птахи, одночасно і таємниче-казкові, і потішно-мультяшні («Грифон», «Прочанин», «Сірий кіт і збоку бантик»). Героями батиків стають також поетичний «Лісовий дух» і забавна «Пані Відьма». Особливо ж цікаві нові роботи, які так чи інакше обіграють середньовічне мистецтво («Цар Давид», «Сузір’я Гусака», «Вітраж Відродження»). Оксана ЛАМОНОВА , спеціально для «Дня».

Граффіті — спосіб самовираження

Апеляційний суд визнав незаконним рішення влади Нью-Йорка заборонити продавати молодим людям балончики з фарбою і маркери, що, на думку влади, мало б допомогти в боротьбі з граффіті. Заборона, накладена на продаж балончиків з фарбою і маркерів особам віком від 18 до 21 року, була визнана такою, що суперечить конституції, пише gazeta.ru з посиланням на Associated Press. Зі скаргою до суду звернулися сім студентів-художників, які оскаржували законність заходів, вжитих владою Нью-Йорка на початку минулого року для боротьби з граффіті. За їх словами, спреї і маркери потрібні їм для роботи, оскільки не всі художні прийоми можна здійснити за допомогою одних тільки пензлів. Міські власті вже висловили свій жаль з приводу рішення суду. За їх словами, закон ухвалювався як захід боротьби з вандалізмом, а не для того, щоб обмежити мистецьке самовираження.

Новий тріллер від Романа Поланськi

Відомий кінорежисер поставить фільм за мотивами роману Роберта Харріса «Помпеї». Це буде великобюджетна історія з сильними спецефектами, яка розповідає про молодого римського інженера, який ремонтує акведук, зруйнований виверженням вулкана у 79 році нашої ери, повідомляє gazeta.ru, посилаючись на Бі-Бі-Сі Online. «Я був спокушений стилем цієї книги. І мені дуже сподобалося, що це тріллер»,— заявив Роман Поланські. Харріс, в свою чергу, заявив, що «я не можу назвати ім’я більш вдалого режисера для цієї екранізації, і через її сюжет, і з погляду спецефектів».

Твори імпресіоністів знайшли нових господарів

Аукціонний будинок Sothebe’s провів в Лондоні найуспішніші торги в історії Європи. Вони принесли майже 180 мільйонів доларів прибутку. Серед виставлених на торги лотів були твори імпресіоністів і сучасних художників (загальна вартість лотів, які виставлялися на продаж, перевищила 800 млн. доларів), повідомляє news.ru. На торги були виставлені полотна Ренуара, Ван Гога, Дега, Пікассо, Сезанна, Магрітта, Далі, Мунка. Як очікувалося, найбільш помітним лотом стала картина Ренуара «Дві сестри» (1889), виставлена косметичним магнатом, фундатором компанії Revlon — Чарльзом Лечманом. Картина Пьєра Огюста Ренуара була продана за 6,8 млн. фунтів стерлінгів (13,5 млн. доларів). Її було продано анонімному покупцеві, який дзвонив по телефону, інформує Bloomberg. Одначе найдорожчим лотом нинішнього аукціону виявився «Портрет чоловіка у червоному шарфі» (1921) французького живописця Хаїма Сутіна, який пішов з молотка за 8,7 млн. фунтів (17,2 млн. доларів). Ще один великий лот — картина Едгара Дега («Trois Danseurs de Jupe Violette»), що її було продано за 4,1 млн. фунтів (8,2 млн. доларів), повідомляє The Telegraph. Картина Моне «Maison du Jardiniere» була продана за дещо меншу суму — 3,6 млн. фунтів.

Мартін Скорсезе — кращий режисер минулого року

Його було удостоєно головної нагороди Американської Гільдії кінорежисерів за фільм «Відступники». Мартін Скорсезе номінувався на цю премію вже всьоме. Шість разів нагорода вислизала від нього, в тому числі і 2003 року, коли номінувалася його робота «Банди Нью-Йорка», повідомляє ІТАР-ТАCС.

Ушосте Скорсезе номіновано цього року і на головну нагороду у світі американського кінематографа — «Оскар» — у категорії «кращий режисер». Попередні п’ять разів він так і не отримав «Оскар». Якщо Скорсезе не завоює золоту статуетку за «Відступників», він стане володарем рекорду як найбільш невдалий режисер, який шість разів номінувався, але так і не дотягнувся до золотої статуетки.

Спостерігачі зазначають, що присудження Скорсезе нагороди Гільдії кінорежисерів істотно збільшує його шанси нарешті отримати і «Оскар». Принаймні, вибір колег по цеху щодо кращого режисера звичайно збігається з думкою більшості членів Американської академії кіномистецтва. Нагадаємо, крім Скорсезе, на «Оскар» за режисерську роботу претендують Клінт Іствуд («Листи з Іводзіми»), Пол Грінграсс («Юнайтед 93»), Стівен Фрірз («Королева») і Алехандро Гонсалес Іньярріту («Вавілон»).

79-a церемонія вручення «Оскарів», під час якої буде оголошено переможців у всіх номінаціях, відбудеться в Лос-Анджелесі 25 лютого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати