Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Краще - Берлінський філармонічний оркестр

28 лютого у Києві розпочинається новий творчий проект - онлайн-концерти
27 лютого, 11:57
ВИСТУПАЄ САЙМОН РЕТТЛ – ГОЛОВНИЙ ДИРИГЕНТ БЕРЛІНСЬКОГО ФІЛАРМОНІЧНОГО ОРКЕСТРУ, ЯКИЙ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ОПИТУВАННЯ «BBC MUSIC MAGAZINE» ПОСІВ ШОСТЕ МІСЦЕ У СПИСКУ ЛЕГЕНДАРНИХ ДИРИГЕНТІВ УСІХ ЧАСІВ! / ФОТО З САЙТУ BERLINER PHILHARMONIKER

Відтепер перегляд найкращих концертів Берлінського філармонічного оркестру завдяки співпраці «Гете-Інституту у Києві», який виступає частиною проекту Digital Concert Hall,та простору Plivka стане доступним для киян не лише удома, але й на великому екрані. Глядачам будуть запропоновані як найцікавіші записи, так і онлайн-перегляд трансляцій із Берлінської філармонії. Кожному показу передуватиме невеличка вступна лекція, яка допоможе меломанам повніше насолодитися класичним мистецтвом.

Нині Берлінський філармонічний оркестр є послом культури Німеччини.  Колектив був заснований ще у 1882 р. групою з 54 музикантів з оркестру Беньяміна Більзе, які відмовилися від поїздки на літні гастролі у Варшаву в незручному залізничному вагоні четвертого класу. З 1887 року колектив має нинішню назву. В різний час ним керували такі відомі маестро, як  Ганс фон Бюлов, Артур Нікіш, Вільгельм Фуртвенглер, СерджіуЧелібідаке, Герберт фон Караян і Клаудіо Абадо. З 2002 року головний диригент – англієць Саймон Реттл, а у серпні 2018 р. його пост займе Кирило Петренко (Австрія). Кожен з цих митців – це нова ера в симфонічній історії.

Впізнати особливе звучання Берлінського філармонічного можна вже з перших тактів аудіозаписів – об’ємність і колористичність поєднані з надзвичайною гнучкістю і юнацькою легкістю. Це оркестр віртуозів-солістів, кожен з яких – особистість, представлена на сайті колективу окремою біографією. Окрім повного оркестрового складу музиканти створили 35 камерних ансамблів, завдяки грі в яких постійно вдосконалюють свій виконавський рівень, а також дають майстер-класи по всьому світу. Через досконалість та злагодженість звучання за Берлінським філармонічним закріпився неофіційний титул «Mercedes-Benz серед оркестрів».

Проект у Києві стартує 28 лютого о 20.00 спільним концертом Саймона Реттла і Емануеля Акса, складеним переважно з французької музики. Вибір цих двох музикантів невипадковий: Саймон Реттл – діючий головний диригент Берлінського філармонічного оркестру, який за результатами опитування «BBC Music Magazine» посів шосте місце у списку легендарних диригентів усіх часів! Емануель Акс – один з найвидатніших піаністів сьогодення, лауреат семи премій Grammy! До речі, перші вісім років життя знаменитий піаніст провів у Львові. Його батьки – теж львів’яни, але всі вони народилися в різний час і у різних країнах: батько Йоахим – в австро-угорському Лемберзі, мати Геллен – у польському, а Емануель – у радянському Львові в 1949 році. Під час Другої світової війни Йоахим і Геллен втратили сім’ї у нацистських таборах, але самі вижили. Йоахим певний час працював у Львівській Опері, він же став і першим учителем свого сина.

Саймон Реттл надзвичайно тонко відтворює колористику партитур, тому трактовка п’єс Сезара Франка, Моріса Равеля і Клода Дебюссі, в яких на перший план виходить тембральна та гармонічна складова, обіцяє бути незабутньою. В програму включені два своєрідні музичні маніфести. Прем’єру симфонічної поеми Дебюссі «Прелюдія до пополуднього відпочинку фавна» (1891-1894 рр.) вважають точкою відліку ери музичного імпресіонізму. «Америки» для оркестру з понад 200 виконавців Едгара Вареза (1918-1921) називають маніфестом «визволення звуку».

Програма французької симфонічної музики продемонструє величезні можливості Берлінського симфонічного оркестру – від відтворення найтоншої колористки імпресіоністичних партитур до колосального об’єму звучання «Америк» Вареза.

До речі, вхід на всі концерти проекту DigitalConcertHall у Plivka вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати