Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музика... аристократів

21 жовтня Національна філармонія перетвориться на музичний салон
11 жовтня, 10:52
ЮРІЙ ШУТКО ТА ЮРІЙ КОТ

У програмі прозвучать улюблені твори європейських аристократів. Нагадаємо, традиції салонного музикування зародилися в палацах вельмож Франції та Австрії. Почесним гостем віденських аристократів був Бетховен. Незважаючи на сварливу вдачу, композитор частенько бував у будинку князя Карла Ліхновського й виконував для великосвітської публіки нові фортепіанні твори. Так, свою «Весняну» сонату для скрипки та фортепіано Бетховен присвятив іншому покровителеві — графу Моріцу фон Фріцу. Вона увійшла до репертуару не тільки скрипалів, а й флейтистів.

Оперний композитор Г. Доніцетті сонату для флейти і фортепіано до-мажор присвятив дворянці Маріанні Пезоллі-Грататоллі, котра звільнила його від військової повинності. Частим гостем музичних салонів Відня був Ф. Шуберт. Його музичні вечори отримали назву шубертіад. На них композитор частенько акомпанував співакам, бо написав понад 600 пісень! Одна з них — «Зів’ялі квіти» на слова поета-романтика В. Мюллера стала основою чуттєвих Варіацій для флейти та фортепіано мі-мінор.

Французький композитор бельгійського походження С. Франк здобув всесвітнє визнання завдяки сонаті для скрипки та фортепіано ля-мажор, яку подарував скрипалеві Е. Ізаї в день його весілля. Світова прем’єра відбулася у брюссельському «Артистичному гуртку».

Усі ці твори прозвучать у Києві у виконанні флейтиста Юрія ШУТКА, який грає на золотому інструменті, й піаніста, професора Національної музичної академії України Юрія Кота.

— Вибір програми не випадковий, — відзначає Ю. Шутко, — адже філармонійна зала колись належала Будинку купецького зібрання, де відбувалися бали-маскаради й музичні вечори. Витончений інтер’єр, прекрасна акустика під час виконання шедеврів XIX ст. дадуть змогу слухачам немов перенестися у минуле і побувати в кращих салонах Відня та Парижа.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати