Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нас єднає любов...

Вперше традиційні Булгаковські читання відбудуться дистанційно
13 травня, 19:27

У день народження письменника — 15 травня в Літературно-меморіальному музеї Михайла Булгакова, попри пандемію COVID-19, читання іноземними мовами все ж відбудуться, але онлайн.

Твори письменника перекладено всіма мовами світу, в музеї його імені, як у вічному домі майстра, збираються друзі, відбуваються концерти і росте виноград... А в «Білій гвардії» Булгаков написав: «Місто жило дивним, неприродним життям, яке, дуже можливо, уже не повториться...» — ніби передбачив існування в онлайн-режимі під час карантину.

Починаючи з 2008 року, 15 травня біля пам’ятника завжди відбувається красиве театральне дійство, упродовж якого мови звучали, немов планетарна музика. А завершувалося свято живою музикою. Так, під час святкування 125-річчя Михайла Булгакова Тарас Компаніченко виконав «Оду до радості» Бетховена, текст роздали гостям — співали всі! Цікаво, що кожен рік додавалася нова мова завдяки тому, що музей отримував у подарунок нові переклади. Запрошуючи гостей на читання, музейники завжди повідомляли, які переклади Булгакова має музейна бібліотека: цьогоріч 42 мови чекають на знавців.

ГОЛОС МАЄ ОСОБЛИВУ МАГІЮ

Нині відомій вислів із «Мольєра»: «О зв’язок часів! О струмені просвіти!» — з огляду на незримо об’єднуючі інтернет-струмені, набув нового сенсу. Людмила ГУБІАНУРІ, директорка Літературно-меморіального музею Михайла Булгакова, поділилася незвичним досвідом музейної роботи:

— Останні два місяці майже всі музеї світу працюють дистанційно. Звісно, кожен науковець має свою наукову тему, фондову роботу, плани й терміни... Коли працювали «наживо», звітували через живі виставки, проєкти, публікації. Сьогодні необхідно розповідати онлайн, щоби про нас не забули, і нагадувати, що ми не тільки нікуди не зникли, а навпаки, доволі активно працюємо.

Щоби така робота дійсно була і корисна, і цікава, музей мав підготуватися, подбати про свій архів документів, світлин, відео, публікацій. Тобто наші основні інструменти мали бути в електронному вигляді — і ми це зробили, відсканували більшу частину колекції. Таким чином, дистанційна робота стала набагато легшою та цікавішою. Ще один важливий момент для дистанційної праці — це командна робота, бо ми хочемо передусім розповідати не про себе, а саме про музей. Думаю, музей Булгакова непогано впорався з цим завданням. Перша серйозна перевірка на командну роботу відбулася, коли ми вирішили зробити нашу щорічну виставку «Реставрація Булгаковського Великоднього столу (за фото від 5 квітня 1914 року)», яку започаткували 2000 року. І вперше провели онлайн: долучився весь науковий склад музею, кожен надсилав сюжети, і протягом десяти днів наша аудиторія мала змогу дивитися світлини, читати листи, спогади, публікації. Приємно, що була і реакція журналістів на цю інтернет-виставку.

У травні маємо нові виклики: два календарних свята — 15 травня, день народження Булгакова, і 18 травня, Міжнародний день музеїв. Міжнародна рада музеїв ICOM дала рекомендації всім музеям провести цей день дистанційно. Ми ще думали, як відзначити ці визначні дати, а до нас уже звернулася вірний друг нашого музею Ганна Путова і запропонувала щорічні читання творів Булгакова іноземними мовами біля пам’ятника провести онлайн. Знов зібралася команда, обговорили й вирішили — будемо святкувати! Зробили оголошення на фейсбук-сторінці Bulgakov Museum in Kyiv з пропозицією долучитися. Минуло не так багато часу, і наша піар-менеджер Тетяна Василькевич повідомила, що вже надійшли записи турецькою, китайською, італійською. Цікаво, що ICOM рекомендує як інструмент онлайн-спілкування — голос. Голос має особливу магію, і в нашій дистанційний роботі музеям якраз не вистачає тих голосів, до яких ми звикли, працюючи в експозиції.

Усі шанувальники творчості Михайла Булгакова мали можливість долучитися, почитати правила і взяти участь у святкуванні. Переконана, що привід зібратися навколо літератури, навколо мов — це достойний привід.

ICOM проголосила темою Міжнародного дня музеїв-2020 «Музеї за рівність: різноманіття та інклюзія»: «День музеїв стане майданчиком для різних поглядів і точок зору, які має строкате суспільство, та інструментом для подолання упередженості, яку часто воно ж демонструє». Віртуальній міжнародний культурний захід до Міжнародного дня музеїв — Museum Week — Тиждень музеїв — триватиме сім днів, участь візьмуть понад 60 000 учасників із більш ніж ста країн. Серед них — Літературно-меморіальний музей Михайла Булгакова, читаємо на фейсбук-сторінці Bulgakov Museum in Kyiv: «Наш музей долучається до цієї всесвітньої культурної події. Ініціативою читань онлайн ми максимально підтримуємо ідею єдності, оскільки у нас представлені різні мови, різні країни і нас єднає любов до літератури. Читання творів Булгакова онлайн, які проходитимуть з 15 до 18 травня, органічно вкладаються у бачення Museum Week, адже наша спільна тема — це повага до різноманіття й важливість відчуття, що кожному тут раді і кожен може бути долучений до життя нашого Дому».

P.S.

На читаннях вперше звучатиме «Біла гвардія» фінською мовою у виконанні викладача університету міста Оулу Арі Хепо-Ахо та його вірного друга Тобіка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати