Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Найбільшою родзинкою є сам Iзюм...»

На Харківщині 18—19 серпня відбудеться літературно-музичний фестиваль «Дорога на схід»
17 серпня, 15:33

Уже другий рік поспіль письменник Сергій Жадан виступає ініціатором проведення патріотичного фесту на східних теренах нашої країни. Минулого року в Новопскові, Сватовому та Старобільську, що на Луганщині, цьогоріч — в Ізюмі та селі Іванівка. Огранізатори хочуть зробити схід привабливішим для жителів інших регіонів України, перетворивши його на один із центрів фестивального руху.

Сергій Жадан вважає, що цей захід буде цікавий як для місцевого населення, так і для тих, хто вперше відвідає Слобожанщину. «Гадаю, найбільшою родзинкою є сам Ізюм, надзвичайно красиве, колоритне, живописне місто. Він є певним фронтиром, певним кордоном між Слобожанщиною і Донбасом. Ізюм лежить на Ростовській трасі, через яку на Донбас, а за останні три роки — у так звану зону АТО приїздять тисячі людей: військових, волонтерів, журналістів, громадян інших країн. При цьому Ізюм зазвичай залишається транзитною точкою, на якій мало хто зупиняється. Тому ми вирішили тут зробити два дні музики і літератури», — розказав Сергій Жадан у коментарі «Дню».

Програма фестивалю дуже насичена і складається з декількох частин: музична, літературна та навіть театральна. Перший день — пре-паті в селі Іванівка на фазенді «Виноград», а саме — музично-літературний проект Сергія Жадана, Олега Каданова та Євгена Турчинова — «Лінія Маннергейма» та вистава просто неба Юрія Андруховича та арт-поле «Альберт, або Найвища форма страти».

Другий день — більше: три сцени, на яких виступатимуть такі відомі музичні гурти, як «Тартак», «ШАNA», «Жадан і собаки», «The ВЙО», «П@п@ Карло», а також читатимуть поезії Артем Полежака, Дмитро Лазуткін, Олексій Чупа, Любов Якимчук та Юрій Андрухович. Також у центрі міста відбудеться ярмарок, де можна побачити вироби майстрів і дизайнерів Харківської області.

У межах фестивалю на площі Леннона (колишній площі Леніна) відкриють мурал, присвячений відомому борцю за свободу — Джонові Леннону. Це буде своєрідний символічний знак на згадку про фестиваль.

На думку учасників, мета фестивалю набагато глобальніша, ніж просто зробити свято для людей. «Якщо ми будемо проводити такі українські патріотичні фестивалі, то не буде ніяких приводів для сусідніх країн заводити сюди свої війська», — зазначає Василь Рябко, лідер гурту «П@п@ Карло».

«Найголовнішим є те, що це відбувається принципово на кордоні із зоною АТО, і те, що це волонтерський фестиваль», — говорить Борис Севастьянов — автор відомої пісні «Гради». І додає: «На мою думку, кожному українцеві варто було б там побувати, подивитися на місцеві настрої. Можливо, тоді захід трошки більше буде розуміти схід. У нас тут не тільки сепаратисти, а й потужний патріотичний рух, і треба приїхати, щоб у цьому переконатися».

Переконатися буде неважко, адже доїхати до локацій фестивалю можна не тільки регулярними, а й додатковими рейсами, безплатно переночувати в кемпінгах, взявши із собою лише спальник чи намет. Обов’язково мати з собою потяг до мандрів, а хороший настрій і нові враження учасники фесту гарантують.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати