Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Оздоровлення»?!

У Національній спілці письменників України знову неспокійно
08 лютого, 13:21
ФОТО LITAKCENT.COM

Нагадаємо, конфлікт голови НСПУ Михайла Сидоржевського та голови Київської міської організації НСПУ Володимира Даниленка триває ще з 2016 року. Здавалося, що ситуацію вирішать вибори. Однак 29 листопада 2018-го Михайло Сидоржевський був повторно обраний на цю посаду. А 25 січня на Київській міській звітно-виборній конференції вдруге було обрано головою Володимира Даниленка. Обоє лишилися на своїх посадах – у цей спосіб конфлікт вирішити не вдалося… 

Нещодавно ситуація набула нового виміру. 1 лютого в Будинку письменників відбулося Правління Національної спілки письменників України. Там було прийняте рішення про те, щоб виключити Володимира Даниленка і Анатолія Гая з членів Національної спілки письменників України. 7 лютого Володимир Даниленко скликав прес-конференцію, у якій наголосив на незаконності цього рішення.

Однак у ст. 3.7 Статуту зазначено: «Якщо член НСПУ не сплачує протягом двох років членські внески або провадить антиконституційну, антидержавну, іншу несумісну з нормами чинного законодавства України діяльність, порушує вимоги цього Статуту, загальні збори (конференція) обласної (місцевої) організації (територіального осередку) або Секретаріат НСПУ розглядають це питання і рекомендують Правлінню НСПУ ухвалити рішення про вибуття такого письменника з НСПУ як особи, що грубо порушує Статут НСПУ». Власне, 28 січня таки було Позачергове засідання Секретаріату НСПУ й прийняте рішення «призупинити повноваження голови КО НСПУ В.Г. Даниленка до розгляду цього питання на Правлінні НСПУ». Тож, згідно з правилами, все виглядає законно, хіба що можна просити аргументувати (і це важливо з’ясувати), які саме статті Статуту порушив В. Даниленко.

З одного боку, Позачергове засідання Секретаріату НСПУ одразу після обрання Володимира Даниленка виглядає доволі дивно, особливо враховуючи той факт, що 24 січня, напередодні Київської міської звітно-виборної конференції, Михайло Сидоржевський звернувся до делегатів київської конференції, наводячи звинувачення проти Володимира Даниленка.

З іншого боку, зібрання Позачергового засідання Секретаріату НСПУ можна пояснити необхідністю «призупинення рішень звітно-виборчої конференції КО НСПУ від 25.01.2019 як таких, що ухвалені з грубими порушеннями Статуту НСПУ і Положення про КО НСПУ…».

Складно дати однозначне визначення цієї ситуації. У ній багато емоцій, звинувачень, порушень і дивних вчинків. Усі ці події викликають більше запитань, ніж відповідей. Чи знаємо ми справжні мотиви цієї ситуації? Яка думка всіх учасників Спілки? Чому цей конфлікт тягнеться так довго? Схоже, що для «оздоровлення нашої спілки» (вислів Михайла Сидоржевського), потрібні значно глибші реформи. Лишається тільки сподіватися, що ця «негативна увага» до Спілки (адже до цього, здається, до неї не було практично жодної уваги) сприятиме прозорості дій, здійснених у ній, і, зокрема, посиленню контролю над процесами, що в ній відбуваються.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати