Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Щаслива «п’ятірка»

Український скрипаль Олександр Пушкаренко успішно виступив у Італії і Чехії
27 квітня, 11:21
ФОТО НАДАНО ОЛЕКСАНДРОМ ПУШКАРЕНКОМ

Нещодавно завершився 55-й  Міжнародний скрипковий конкурс Premio Paganini (Премія Паганіні) в італійському місті Генуї. На цьому престижному форумі киянин Олександр Пушкаренко потрапив до п’ятірки найкращих музикантів.

Більше ніж сотня скрипалів продемонстрували свою майстерність. Блискуче подолавши виснажливий конкурсний марафон — 1-й тур, півфінал і два фінальних виступи, Олександр заявив  про себе, як скрипаль світового рівня. До речі, за всю історію цього конкурсу, Пушкаренко продемонстрував гарний результат серед представників України. Нагадаємо, першу премію отримав легендарний Олег Криса в далекому 1963 р., потім 1971-го друге місце здобув видатний Богодар Которович, а нині талановитий учень маестро  Олександр Пушкаренко,  продовжує творчу естафету свого педагога. Повторити успіх Богодара Антоновича вдалося Максиму Брилінському у 2002 році. Фіналістами конкурсу, що в різні роки посідали шосте місце, були Віктор Кузнєцов (1987 р.) та Мирослава Іванченко (2000 р.). І ось, un po’ crescendo 2018-го — п’яте місце в Олександра Пушкаренка.  

— Досвід, яким я збагатився в цьому «паганініаріумі», для мене є надзвичайно цінним. Цікаво було розгадати карколомний задум композитора Рікардо Панфілі, який написав дуже складний  обов’язковий конкурсний твір, на 23 сторінках, викладений часто в три рядки! А потім приємно  отримати за нього аплодисменти від журі, — каже О.Пушкаренко. — Одним  із драматичних моментів  стала єдина репетиція Концерту Н.Паганіні для скрипки з оркестром, але завдяки маестро Міхаелю Злабінджеру (Австрія) вдалося гарно виступити. Приємно, що за  онлайн-голосуванням я посів друге місце, а журі вирішило, що у мене п’яте місце...

До речі, дуже емоційної сприймала публіка мій концерт у Барочній капелі Італійського інституту культури в Празі, за  декілька днів після конкурсу я отримав вітання від прямого нащадка Паганіні — синьйори Беатріче Інверніцці. Приємно схвилювала висока оцінка мого виступу і від правнука Паганіні — Нікколо Паганіні молодшого, а це надихає на подальшу творчість.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати