Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що стоїть за солодким смаком життя?

Про це нова п’єса Неди Нежданої та вистава Дмитра Чирипюка
12 січня, 11:26
ФОТО НАДАНО МАРІЄЮ ЯСИНСЬКОЮ

Зимові свята — традиційний період появи постановок дитячих казок, переважно класичних, або вистав за мотивами відомої анімації. Значно рідше виникають оригінальні сучасні, серед них — «Неймовірні пригоди в Шоколадному королівстві» Неди Нежданої у постановці тандему — знаного режисера Національного театру ім. І.Франка Дмитра Чирипюка та дебютантки Марії Ясинської.

Поєднання шоколадної теми та місця показу — Будинок культури СБУ — відразу навіює відповідні асоціації, але вони помилкові: ні до фірми «Рошен», ні до її «короля» казка не має відношення. Проте писалася вона нещодавно і має сучасні актуальні підтексти. За сюжетом вистави, дія відбувається в казковій країні Шоколяндії, де вчений винайшов... шоколад щастя. Але що розуміти під цим словом? Для когось це веселе свято, а для когось — влада. Виявляється, що і в Шоколадному королівстві «не все в шоколаді». За казковою традицією, на країну чатує небезпека — Чаклун зі Сходу і посіпака Вовкулака намагаються підмінити чарівний винахід і захопити владу. А головними героями стають онук ученого Дмитрик, пес Гавкун і Фея солодощів. На дітей чекають карколомні пригоди — гонитви, бійки, перевдягання, чаклування.

Вистава поєднала відомих акторів — це Олексій Паламаренко та Олег Терновий із Театру ім. І.Франка і Валерій Шептекіта з Молодого разом із талановитими дебютантами та каскадерами — Петром Зузяком, Артемом Шеметою та іншими. Рухома відеопроекція, оригінальні костюми, динамічна музика Максима Шоренкова і запальні танці ансамблю «Пульс» створюють сучасне вражаюче видовище, яке тримає увагу і маленьких глядачів, і їхніх батьків. А найменші ще й щиро тішилися інтерактивними забавами — іграми, загадками, танцями. Додатково на виході дітей чекав сюрприз — пригощали справжніми шоколадними батончиками...

Ця казка — не лише яскраве дійство, а й своєрідна притча про сучасну Україну. Що стоїть за солодким смаком життя — добро чи зло? Чи не може це стати приводом для маніпуляцій? Для перетворення на слухняних «цуциків», які виконують чиюсь волю? І хто насправді в масці Діда Мороза?

Оригінальна п’єса пропонувала більш жорсткий варіант перебігу подій: Чаклун закладає бомбу, яка може спричинити шоколадну повінь, від якої загине королівство, а супергероями стають не чарівники, а звичайні хлопчик і пес. А найголовніший рятівник — шоколад правди, хоч і гіркий, але сильніший за шоколад щастя, бо розкриває, хто є хто насправді.

Постановники пом’якшили виставу традиційним втручанням Діда Мороза, який повертає в країну шоколад добра. Проте головна ідея залишилася — думати, що приховує гарна обгортка, пізнавати справжню сутність речей, що так важливо в наш «гібридний» час.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати