Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Слухаємо контрабас

17 квітня у приміщенні «Сцени 6» Центру Довженка відбудеться концерт українських прем’єр
16 квітня, 10:52
ФОТО НАЗАРА СТЕЦЯ

Лунатимуть твори для контрабасу соло 80-х та 90-х років ХХ століття.

Цей вечір — перший із серії «Дослідження білого». Концерт організовано платформою Kyiv Contemporary Music Days у партнерстві з Центром Довженка.

«Дослідження білого» — серія концертів камерної музики сучасних українських і зарубіжних композиторів — як тих, чиї опуси десятиліттями звучать у стінах концертних залів Парижа, Берліна і Глазго, — так і таких, чиї імена тільки починають відкривати для себе поціновувачі нової музики, — у виконанні провідних українських та східно- і західноєвропейських музикантів.

Програму концерту Назарій Стець склав з опусів, які прозвучать в Україні вперше — через 30 і 20 років після їх створення. Леонід Грабовський (Україна), Теппо Хаута-ахо (Фінляндія), Еліот Картер (США), Стефано Скоданіббіо і Сальваторе Шарріно (Італія): виконання музики цих легендарних композиторів, що створена в період розквіту традиції звернення до контрабасу як до самостійного сольного інструменту, засвідчить вибух нових композиторських ідей у 1980 — 1990-х роках — радикально різних поглядів на манеру письма, композиторську логіку, ставлення до музичної форми і звуку.

ДОВІДКА «Дня»

Назарій Стець — український контрабасист, одним з перших поборників розвитку традиції сольної гри на контрабасі в Україні. Працює в жанрах академічної (класичної та сучасної), джазової та популярної музики.

Учасник фестивалів сучасної музики в Україні (Porto Franko, Два дні і дві ночі нової музики, проекти агентства «Ухо» і платформи Kyiv Contemporary Music Days) і країнах Західної Європи (Manifeste у Франції, «Варшавська Осінь» у Польщі), соліст ансамблю «Київська Камерата», контрабасист гурту «Правиця». Назарію присвячені контрабасовий концерт Золтана Алмаші та «Похорон мух» Віталія Вишинського. Стець вперше в Україні зіграв контрабасові твори Петеріса Васкса, Софії Губайдуліної, Еміля Табакова, Мілослава Гайдоша, Адольфа Мішека та інших сучасних композиторів. Музикант грає на контрабасі роботи Nikolay Tambovsky.

Kyiv Contemporary Music Days — заснована 2015 року освітньо-концертна платформа сучасної академічної музики. Платформою організовано 125 подій — концерти оркестрової, камерної, електроакустичної музики, лекції, воркшопи, міжнародні майстер-класи в межах п’яти міжнародних фестивалей в Україні (Київ, Львів) і за кордоном (Лісабон, Португалія), участь у яких взяли близько 100 музикантів із 20 країн світу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати