Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Світ як місце істини»: початок

У Вроцлаві розпочинається Сьома театральна олімпіада
13 жовтня, 11:13
ЛЕГЕНДАРНА ЯПОНСЬКА ТРУПА — ТЕАТР ТАДАСІ СУДЗУКІ ПРЕДСТАВИТЬ СВОЮ ПОСТАНОВКУ «ТРОЯНКИ» ЗА ТРАГЕДІЄЮ ЕВРІПІДА / ФОТО З САЙТА WROCLAW2016.PL

Заснована в 1993 році в Дельфах (Греція) з ініціативи грецького режисера Теодороса Терзопулоса Театральна  олімпіада  є одним з найавторитетніших сценічних фестивалів у світі.

Цього року Олімпіада проходитиме у Вроцлаві під гаслом  «Світ як місце істини», котре є парафразом з промови, виголошеної  засновником Театру-лабораторії, великим польським режисером Єжи Гротовським у 1976-го: «Ми вступаємо в світ, щоб пройти через нього. Світ випробовує нас, і світ є місцем істини. У будь-якому випадку, світ має бути місцем істини».

За словами Теодорос Терзопулоса, нині виникає багато питань про природу сучасного театру, його мінливу функцію і його майбутнє. Саме тому VII Олімпіада виступає на захист традиції, однак, з другого боку, заохочує вільне самовираження і визнає необхідність театральних досліджень і експериментів. Фестиваль заснований на принципі відкритості по відношенню до традиції приймаючої країни. Господарі мають можливість продемонструвати досягнення місцевих театрів та інших виконавських видів мистецтва.

Серед митців, запрошених представити свої роботи в рамках основної програми, такі легендарні імена, як Еудженіо Барба, Пітер Брук, Тадаши Сузукі, Ромео Кастеллуччі,  Ян Фабр, Хайнер Геббельс, Лю Лібін, Крістіан Люпа, Еймунтас Някрошюс, Теодорос Терзопулос і Роберт Вілсон. Назагал, основний розділ включає 16 постановок, котрі будуть показані протягом чотирьох тижнів. Окрім того, запрошені режисери проведуть майстер-класи і візьмуть участь у дискусіях з дослідниками, співавторами і митцями з Польщі та з-за кордону.

Сама Олімпіада, втім, є частиною ширшої програми святкування проголошення Вроцлава європейською культурною столицею. Одночасно з театральними імпрезами пройдуть також численні виставки, Шекспірівський  кінофестиваль і європейський фестиваль «Гра зі склом».

На запрошення польської сторони я висвітлюватиму події Театральної Олімпіади й супутні імпрези як власний кореспондент «Дня». Мій звіт, а також інтерв’ю з одним із відомих режисерів — гостей фестивалю читайте у найближчих номерах нашої газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати