Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Символічний «ключ» для Малахова і К°

Свій 31-й сезон Театр на Подолі святкує в новому приміщенні
10 жовтня, 09:51
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Вчора на Андріївському узвозі в Києві відбулося офіційне відкриття оновленого будинку Театру на Подолі. Реконструкція тривала 21 місяць. Інвестиції у проект склали 174 млн гривень, ідеться в інформаційному листі, що роздавали при вході до театру.

Загальна кількість місць у глядацькому залі (партер і балкон) — 253, сучасна сцена створена за європейськими стандартами, і її площа становить 10х10 метрів. Нове приміщення рясно «начинено» різним устаткуванням, виготовленим за новітніми технічними зразками. Але все дуже тут компактно, функціонально, не пафосно і комфортно як для служителів Мельпомени, так і для публіки. Також тут є «розумний» ліфт, обладнаний для людей з особливими потребами (архітектор — Олег Дроздов, а реконструкція відбувалася коштом кондитерської корпорації Roshen).

На відкриття театру завітали Президент України Петро Порошенко з дружиною, міський голова Києва Віталій Кличко, а також представники громадськості та культурної еліти нашої столиці.

Петро Порошенко назвав новий театр «храмом мистецтва ХХІ століття», повідомляє офіційний сайт president.gov.ua, і висловив упевненість, що «ми всі будемо ним пишатися». Подякував колективу театру за вистави, які вони роблять для учасників АТО і переселенців, а також відзначив, що будівля театру повністю облаштована для людей з обмеженими можливостями. «Наш театр починається з ліфта для людей з обмеженими можливостями», — сказав Петро Порошенко і додав, що «цей театр починався із мрії». Він згадав, коли в молоді роки разом з дружиною Мариною, прогулюючись Андріївським узвозом, 1987 року мріяли про щось подібне в Києві...

Президент також подякував усім ентузіастами, своїй команді, волонтерам: «Тисячам шанувальникам, які вірили й підтримували цей надзвичайно великий проект. Без їхньої волі це було б набагато важче». Висловив упевненість, що для багатьох театральне мистецтво України відбуватиметься саме тут...


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Після екскурсії театром для почесних гостей було показано мікс із уривків вистав із репертуару, зокрема «Мина Мазайло», «Мати» і «Сто тисяч».

За словами художнього керівника Театру на Подолі Віталія Малахова, на повну потужність колектив у новому приміщенні запрацює через два тижні. Позаяк є дійсним договір оренди з Малим залом Палацу «Україна», то у жовтні, листопаді і грудні вистави гратимуть на трьох майданчиках — у палаці й новій сцені та в «Театральній вітальні»). Сьогодні театр має постійну трупу із 40 акторів, у наявному репертуарі — понад 30 вистав.

— Зараз вирішується, яка з постановок відкриє нову сцену, — розказала «Дню» Оксана ПАЛАНИЧКА, керівник літературно-драматичної частини театру. — Можливо, це буде «Сто тисяч» за Карпенком-Карим, яка прикрашає нашу афішу вже дев’ять років і завжди відбувається з аншлагами. Головну роль Герасима Калитки неперевершено грає Богдан Бенюк. Або покажемо оновлену версію найрезонанснішої постановки «Дядя Ваня» за А. Чеховим, яка 2003 року здобула «Київську пектораль» у чотирьох номінаціях! Поступово весь репертуар перенесемо на нову сцену, а камерні вистави продовжимо грати в «Театральній вітальні».

«День» уже писав про те, що 3 жовтня, Театр на Подолі одержав від Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) сертифікат, який підтверджує його готовність до експлуатації.

«Півроку працювала робоча група, серед членів якої — представники і театру, і громадських та професійних організацій, і меценати. Наприкінці квітня робоча група дійшла рішення щодо необхідності проведення експертизи та відповідності будівлі театру Державним будівельним нормам і правилам безпеки. Експертиза проведена, отримано позитивний висновок. Ми дуже сподівалися, що Театр запрацює цьогоріч, і сьогодні я радий повідомити про те, що тепер Театр має відповідний сертифікат від ДАБІ», — розказав ukrinform.ua заступник голови КМДА Олексій РЄЗНІКОВ. Він нагадав, що, зокрема, до складу робочої групи увійшли представники ГО «Громада Андріївського узвозу», Національної спілки архітекторів, Українського товариства охорони пам’яток, Інституту проблем сучасного мистецтва, Києво-Могилянської академії, Національної спілки театральних діячів, Ліги екскурсоводів Києва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати