Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Три аншлаги в Парижі

Актори театру «Колесо» представили у Франції свою виставу-візитівку «У Києві, на Подолі...»
25 жовтня, 11:07
ФОТО З АРХІВУ ТЕАТРУ «КОЛЕСО»

Нинішній рік у Київському академічному театрі «Колесо» можна назвати французьким. Колектив започаткував міжнародний арт-проект «Париж. Монмартр — Київ. Андріївський узвіз». Нагадаємо, у квітні на сцені «Колеса» (за програмою Французької весни в України) свою виставу представили актори театру l’Atalante за п’єсою Жана-Поля Сартра «За зачиненими дверима». Нині кияни показали в театрі l’Atalante свій спектакль-візитівку «У Києві, на Подолі...», поставлений Володимиром Петранюком за п’єсою українського драматурга Миколи Янчука «По ярмарку». Ця міська байка про колоритних сусідів — єврейську та українську родину — дуже сподобалася публіці.

— Це не перша поїздка нашого театру до Франції, — розповіла «Дню» художній керівник «Колеса» Ірина КЛІЩЕВСЬКА. — В середині 1990-х наш колектив здійснив спільний проект із колективом «Шапіто-Фатразі». Тоді був поставлений спектакль «Вечорниці». Українські та французькі актори, музиканти цілий місяць грали разом ту виставу. Через кілька років після цього проекту ми здійснили наступний. Для постановки спектаклю за п’єсою австрійського драматурга Петера Гандке «Каспар» запросили французького режисера П’єра-Жана Валента (він поставив «Набукко» Дж. Верді в Національній опері України). Перший місяць репетиційного процесу ми провели в Страсбурзі, а потім приїхали до Києва, де поставили спектакль. Для нас це стало великим творчим досвідом.

Нинішня поїздка — новий етап творчих відносин з Францією. Ми здійснили обмін виставами в межах нами ж ініційованого проекту «Париж. Монмартр — Київ. Андріївський узвіз» між нашим театром і театром l’Atalante. Зараз працюємо над розширенням цього проекту і хочемо долучити до нього музеї, галереї, музикантів. Також відбувається робота над підписанням договору про співпрацю між Подільським районом у Києві та 18-м округом міста Парижа (Монмартром).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати