Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Візитівка Волині

У Львові покажуть твори знакового художника Миколи Кумановського
21 лютого, 09:55

До 30-річчя Незалежності України Музей сучасного українського мистецтва Корсаків організовує черговий виїзний показ у межах проєкту «Дифузія», мета якого — провести 30 виставок сучасного українського мистецтва в усіх регіонах України, щоби продемонструвати актуальність, високу професійність та автентичність національного мистецтва, також — творчий потенціал української нації.

Із Луцька до Львова привезуть експозицію «Метафоричний реалізм Миколи Кумановського», яку представлять 21 лютого в Національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького (вул. Василя Стефаника, 3). У показі   — доробок знакової постаті в художньому житті України, неординарної особистості, сповідувача національно-патріотичних ідей Миколи Івановича Кумановського (1951—2016).

Народився художник на Хмельниччині. Навчався у Львові — в училищі ім.Труша та в Інституті прикладного та декоративного мистецтва. Понад сорок років жив і працював у Луцьку.

З липня 2018-го, за два роки по смерті Майстра, в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку відкрили новий відділ — Художньо-меморіальний музей Миколи Кумановського.

У доробку митця — об’ємні цикли авторської та друкованої графіки, станкове малярство, скульптура, інсталяції, колажі, дизайн книжок, поетичні тексти. Сам Кумановський означував свої філософські засади та стилістичні пріоритети в творчості як «метафоричний реалізм». Звідси — й назва виставки, куратори якої говорять, що кожна робота художника віддзеркалює не лише його власні стилістичні пошуки та здобутки, особисте сприйняття світу й розуміння краси, а й духовні імпульси ХХ—ХХІ століть, і називають мистецтво Кумановського візитівкою художньої Волині на мистецькій мапі України.

Загалом творчий світ Миколи Кумановського — це глибокі роздуми про сенс буття і трагізм людської долі. І все, створене ним, проникнуте пронизливим відчуттям швидкоплинності часу.

Куратори львівського показу «Метафоричний реалізм Миколи Кумановського» зазначають, що твори митця відзначаються бездоганним смаком і високим рівнем виконання. Але особливо наголошують на тому, що Майстер умів бачити красу деталей, якими спромагався захопити глядача, передати настроєвий лейтмотив сюжету, торкнувшись найчутливіших струн душі.

І, звісно ж, запрошують львів’ян та гостей міста ознайомитися з творчістю Кумановського. Показ обіцяють великий — аж у чотирьох залах на другому поверсі палацу Лозинського.

Відчути бездоганний художній смак Миколи Кумановського, спробувати осягнути його глибокі роздуми про сенс буття і трагізм людської долі встигнуть всі охочі — гостьова експозиція лучан у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького триватиме місяць, до 22 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати