Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Загриміло так, що прокинулись... бетонні леви

Через обвал портику Національний художній музей України зачинено на невизначений термін
17 серпня, 17:26

Початок серпня для NAMU (Національний художній музей України) завжди особливий період, адже саме 5 серпня за старим стилем (17 серпня за новим) 1899 року відкрилась перша в історії музею виставка. Відтоді музей був центральною площадкою для ключових мистецьких подій, ставав свідком воєн і революцій, збирав, зберігав та експонував найкращі твори. Сьогодні колекція NAMU є найбільш репрезентативною збіркою українського мистецтва у світі!

Варто відмітити, що саму будівлю Національного художнього музею України можна вважати окремим твором мистецтва. Над її проектом, спорудженням та оздобленням працювали видатні архітектори того часу: М. Бойцов, В. Городецький, П. Голандський. У будівництві було використано бетон, тоді абсолютно новітній матеріал. Скульптор Еліо Саля виконав із бетону також скульптурну групу Аполлон і музи (алегорії живопису та скульптури) на даху музею, алегорію торжества мистецтва на фронтоні і величних левів, що охороняють вхід. Кияни навіть прозвали NAMU «музей з левами».

Вже три роки в музеї тривають ремонтно-реставраційні роботи, які мають на меті не лише протиаварійні заходи, але й повернення музею первісного вигляду, задуманого В. Городецьким. За два останні роки повністю відремонтували дах, зробили теплоізоляцію. Відреставровано також крилатих левиць, що прикрашають кожен кут на даху. За додаткового фінансування від ПриватБанку відновили світлові вікна на другому поверсі. Завдяки пожертвам меценатів до Благодійного фонду НХМУ за цей час було замінено вхідні двері, відновлено мармурову підлогу та сходи, оновлено меблі у вестибюлі.

Загальна сума, необхідна для закінчення проекту протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт будівлі Національного художнього музею України, що є пам’яткою архітектури національного значення, на сьогоднішній день складає 68,8 млн. грн. За попередні 2018 та 2019 роки музей отримав 20 млн. грн. На початку 2020 року чекали кошти для старту робіт на фасаді будівлі, у планах були також реставрація скульптурної групи, ремонт гранітних сходів та облаштування пандусу для людей з особливими потребами. Проте через епідемію коронавірусу держава кошти так і не виділила...

Вранці 8 серпня внутрішня частина портику (деякі кесони зі стелі) обвалилась, так і не дочекавшись запланованих протиаварійних та реставраційних робіт. Через це довелось терміново зачинити музей, адже потрапити до нього через центральний вхід неможливо: є загроза подальшого обвалу. На щастя, ніхто з відвідувачів і співробітників не постраждав.

Генеральний директор музею Юлія Литвинець зауважує: «За 120 років це перша серйозна реставрація музею, і зволікання з її проведенням призведе до ще більш вагомих руйнацій і, як результат, збільшення вартості проекту. Після затвердження урядом фінансування капітальних видатків на цей рік у розмірі 100 млн. грн. ми сподівались, що будемо включені до переліку установ, які отримають кошти. Але, на жаль, такого не трапилось... Попри усі дозволи, проекти, проведені торги!.. Що ж, сама споруда музею включилась до наших спроб отримати фінансування».

Міністр культури Олександр Ткаченко на ситуацію в музеї відреагував миттєво на своїй сторінці у Фейсбук: «Питання критичне. Вже готуємо документи для виділення коштів на ремонт з резерву Кабміну. ... Процедуру оформлення коштів запустимо вже з понеділка, 10 серпня. Залучимо весь потрібний ресурс, аби найближчим часом музей став знову відкритим для відвідувачів». Але держава досі не виділила необхідні музею кошти і поки не відомо, коли це відбудеться.

Надзвичайний випадок, який стався з улюбленим музеєм, не залишив байдужим нікого, а його багата історія доповнилася незвичайною подією: прокинулися леви. Так-так, саме бетонні леви, які охороняють музей. Не дивлячись на те, що їм вже 121 рік, вони розгорнули досить сучасну благодійну кампанію з порятунку музею. А міжнародне рекламне агентство Leo Burnett Ukraine створило для них сайт 2lions.org і допомагає їм заручитися підтримкою публіки у популярних соціальних мережах. Довгі роки життя левів загартували їхній характер і виховали смак. Однак Київ вони люблять по-різному, і як би вони не були схожі, але у них є про що посперечатися, що обговорити, чим похвалитися один перед одним. Зустріти левів можна не тільки перед музеєм і в Інтернеті, але і на популярних міських подіях або навіть просто в їхніх улюблених кафе.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати