Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Живопис і графіка Валеріана Нестерова

16 жовтня, 11:01
ОДИН ІЗ ПЕЙЗАЖІВ ВАЛЕРІАНА НЕСТЕРОВА / ФОТО З САЙТА ARTINVESTMENT.RU

З 14 по 29 жовтня  у Харківській муніципальній галереї триває виставка, присвячена пам’яті Валеріана Нестерова. Її організовано  в рамках програми «Наша спадщина». Валеріан Степанович Нестеров (1923—2001 рр.) — український живописець, переважно пейзажист (був військовим льотчиком, мандрівником, а ще моржем  і йогом).

Він об’їздив увесь колишній Радянський Союз, побував у країнах Європи, Індії і на Кубі, а писав здебільшого природу рідного краю! В експозиції представлені пейзажі, етюдні роботи майстра та його графічні ескізи. Куратори виставки наголошують, що тут можна ознайомитися не просто з «кухнею» живописця, а побачити пласт цілком закінчених робіт, примітних своїм незвичним баченням просторово-предметного середовища, особливим відчуттям «картинки» і художньої форми.

Саме мистецтвознавчий погляд стоїть за експозиційною стратегією виставки, що прагне звернути увагу глядача на творчість В. С. Нестерова не просто як на художника традиційного напряму в живописі, а і як на майстра малоформатного графічного і живописного етюду. Багато робіт живописця, зокрема й графічні, раніше ніколи не презентувалися широкій публіці! Але саме вони дають змогу побачити в ньому витонченого лірика і майстра «рамкової» пейзажної і натурної композиції, що вміло узагальнює форму. Особистість художника незмінно позначилася на всіх його роботах. Безпосередній, чистий і щирий погляд Валеріана Степановича надає його малоформатним роботам цілісності і точності зорового сприйняття, особливо яскраво відображеного в графічних ескізах 1940—1950-х рр., лаконічних за технікою виконання (олівець, вугілля), але широких за тематичним репертуаром (етюд голови, пейзажна зарисовка, жанрові типажі тощо). З роками його роботи  не втратили своєї зорової чарівності і високої якості.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати