Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Золоті ворота» – новий формат

Студенти «Міжнародної літньої музичної академії» влаштували концерт у... музеї
10 липня, 11:08

Щороку влітку Київ (у межах проекту «Міжнародна літня музична академія») приймає всіх охочих музикантів удосконалити свою професійну майстерність, насолодитися спілкуванням із провідними маестро, а також надає нагоду представити свій талант перед поціновувачами високого мистецтва.

ПОВНОЛІТТЯ «АКАДЕМІЇ»

Нагадаємо, 1997 року під час підготовки ІІ Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця виник задум створити «Школу виконавської майстерності». Адже члени журі, відомі музиканти і педагоги, неодноразово зауважували, що талановита молодь має бути в полі зору провідних фахівців і мати змогу в перервах між конкурсами вдосконалюватися. Відтак 1998 року «Школа виконавської майстерності» провела перші заходи. А вже 2000-го «Школа» перетворилася на «Міжнародну літню музичну академію». Організаторами акції є Міжнародний благодійний фонд конкурсу Володимира Горовиця та Київський інститут музики ім. Р. М. Глієра.

Нині «Академія» — це комплекс майстер-класів, які проводять провідні музиканти за такими дисциплінами: «Гра з оркестром», «Ансамблеве музикування» та «Сольне виконавство (фортепіано, скрипка, віолончель)».

Цьогоріч «Академії» виповнилося вже 18 років! За цей час когорта видатних музикантів із Австралії, Ізраїлю, США, Франції, Німеччини, Великобританії, Нідерландів, Туреччини, України вивела на новий професійний рівень понад 600 молодих музикантів із 15 країн світу.

Майстер-класи відбуваються на базі Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра. Щоразу виконавці пропонують слухачам розмаїття репертуару на Міжнародному фестивалі «Київські літні музичні вечори».

Цьогоріч до участі в «Міжнародній літній музичній академії» було прийнято заявки 41 учасника, серед яких — представники України, США, Боснії та Герцеговини, Португалії, Франції, Німеччини, Мексики, Південної Кореї та Китаю. Професорський склад представляють провідні виконавці та педагоги: Яків Касман, Олексій Гринюк, Анатолій Баженов та Марія Пухлянко.

МУЗИЧНИЙ ПЛЕНЕР

Днями слухачі «Академії» представили концерт камерно-інструментальної музики. Клас професора Анатолія Баженова та концертмейстера Юліани Яблонської підготував репертуар світової класики — твори Баха, Моцарта, Шумана і Шольца.

Під куполом «Золотих воріт» учениця із Німеччини — Єва Марія Вагнер грала Моцарта та Шумана. Поділилася враженням, що для неї стало цікавим поєднання духу Київської Русі та музики, яка народилася в Західній Європі.


ПРОФЕСОР НМАУ АНАТОЛІЙ БАЖЕНОВ ЗАДОВОЛЕНИЙ ВИСТУПОМ ЮНИХ МУЗИКАНТІВ ІЗ СВОГО КЛАСУ СКРИПАЛІВ

Відомий український скрипаль та викладач «Академії» Анатолій БАЖЕНОВ має багаторічний досвід роботи з дітьми. На репетиції перед виступом він намагався психологічно налаштувати учнів, аби вони провели «діалог» з автором, передаючи своїм виконанням до слухачів геніальність твору, а також щоб самі наповнювались музикою внутрішньо.

Професор пишається своїми ученицями. Цьогоріч їх троє, і вже під час майстер-класів в «Академії» вони матимуть нагоду виступати з найкращими колективами столиці. Зокрема, Єві Марії Вагнер уже вдалося зіграти у складі Національного симфонічного оркестру України.

Анатолій Баженов зізнається, що термін майстер-класів стислий: «За цей короткий час хочеться і самому щось у дітей вкласти і з них щось витягти. Відкрити щось нове, що вони досі в собі не бачили. Це специфічна робота. Я не перший рік цим займаюся. І за кордоном працюю з учнями. І щоразу вчу сприймати цей досвід не просто як уроки, а як спілкування».


ПІД КУПОЛОМ «ЗОЛОТИХ ВОРІТ» З УСПІХОМ ВИСТУПИЛИ СКРИПАЛЬКИ. НА ФОТО (ЗЛІВА НАПРАВО): ЄВА МАРІЯ ВАГНЕР (НІМЕЧЧИНА) І ДВІ УКРАЇНКИ — АНАСТАСІЯ МОРДАК І НАЙМОЛОДША УЧАСНИЦЯ ЦЬОГОРІЧНОЇ «АКАДЕМІЇ» МАРІЯ ВАРЧЕНКО (10 РОКІВ)

Також професор звернув увагу на цікаву локацію — зал «Золотих воріт». Каже, що це своєрідний музичний пленер. І подібне щось відчував, коли грав в Італійському дворику у Львові, або ж у Гавані біля пам’ятника Колумбові, чи в Італії на площі старовинного містечка.

— У таких місцях завжди чудова акустика та неймовірна атмосфера. І це цікавіше, аніж концертний зал. Тим паче, що в Києві досі немає концертного залу, насправді акустичного й гідного нашої музики, — додає Баженов.

Наймолодша учасниця концерту — Марія Варченко. Їй лише десять, але вона вже грає зі струнною групою Національного симфонічного оркестру. Анатолій Баженов наголосив, що ця учениця — особлива, бо «дуже уважна і вникає в усе, як доросла».

До речі, Анастасія Мордак під час виступу одержала сертифікат про закінчення курсу «Академії». У своїй розмові наголошує, що опісля уроків професора Баженова у неї змінилося мислення, ставлення до музики. Але каже, що не вистачає світової практики, й щиро вірить, що держава заохочуватиме свою талановиту молодь брати участь у світових конкурсах і надасть можливість виступати в різних країнах.

Після концерту прес-секретар проекту Світлана АНТОНЮК пояснила, чому обрано саме музей «Золоті ворота»: «У Європі прагнуть передати інше відчуття часу. Маленькі напіввідкриті зали та майданчики на вимощеній бруківці — це звично для Німеччини, наприклад. Тому концерт під куполом «Золотих воріт» — це наближення до практики проведення європейських концертів...

Вечір за програмою «Міжнародної музичної академії» став не лише певним етапом на шляху до вершин майстерності для учасниць проекту, а й чудовою нагодою для киян і гостей міста відчути смак незвичного поєднання, випробувати новий формат гри європейського рівня.

P.S.

11—12 липня в залі Національного будинку органної та камерної музики України концерти «академіків» відбудуться разом з Ансамблем камерної музики ім. Б. Лятошинського (головний диригент — Валентина Іконник-Захарченко, диригенти — Ігор Андрієвський і Богдан Пліш). У програмі виконуватимуться твори Баха, Бетховена, Моцарта, Шопена і Шостаковича.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати